Open Close

ΔΥΟ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΟΙ ΕΙΣΑΚΤΕΟΙ

Λιγότερες θέσεις στα ΑΕΙ και περισσότερες στα ΑΤΕΙ διατίθενται εφέτος για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων. Αναλογούν 2 θέσεις για κάθε 3 υποψηφίους. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην κατανομή των θέσεων ανάμεσα στα ιδρύματα των μεγάλων πόλεων και της περιφέρειας.

Ο γενικός αριθμός εισακτέων ανέρχεται συνολικά σε 68.345 θέσεις τις οποίες θα διεκδικήσουν 101.508 υποψήφιοι με βάση τις δηλώσεις συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που έκαναν οι τελειόφοιτοι της Γ” Λυκείου.

Συνολικά διατίθενται εφέτος 1.960 λιγότερες θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Η πελειονότητα των θέσεων έχει αφαιρεθεί απο τα πανεπιστήμια ενω στα ΤΕΙ προστέθηκαν θέσεις.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν στις 18 Μαίου. Οι οικογένειες περιμένουν με αγωνία τηνκατανομή των θέσεων ανάμεσα στα περιφερειακά και τα κεντρικά ιδρύματα καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κόστος των  σπουδές μακρυά από την οικογενειακή εστία. Το υπουργείο παιδείας δεν έδωσε εφέτος στοιχεία για τις βασικές κατευθύνσεις στην κατανομή των θέσεων. Το 360pedia.gr θα επανέλθει με αναλυτικό ρεπορτάζ αφού συγκρίνει τους πίνακες της κατανομής ανά ίδρυμα και σχολή.

Στον συνολικό αριθμό εισακτέων (68.345 θέσεις) δεν συμπεριλαμβάνονται και άρα προστίθενταιοι θέσεις εισακτέων:

  1. Για τις Στρατιωτικές Σχολές
  2. Για τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας
  3. Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού
  4. Οι θέσεις που ορίζονται καθ’ υπέρβαση του αναφερόμενου αριθμού εισακτέων για τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων, όπως αθλητές με διακρίσεις, Έλληνες του εξωτερικού, αλλοδαποί-αλλογενείς, πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις κλπ.

Με την σχετική Υπουργική Απόφαση που ήδη υπογράφηκε, καθορίζονται οι θέσεις καθ’ υπέρβαση  του αριθμού εισακτέων και η ποσοστιαία κατανομή των θέσεων εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2015-6.

Από τον  συνολικό αριθμό των 68.345 θέσεων διατίθενται:

Συνέχεια του άρθρου: εδώ

[ Συνέχεια του άρθρου στο: 360pedia ]

Comments are closed.