Open Close

Πόσοι Δάσκαλοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγοί θα Απασχοληθούν στην Ελληνική Οικονομία μέχρι το 2020;

Τα επαγγέλματα του νηπιαγωγού και του δασκάλου θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς συμβάλλουν στις γνώσεις αλλά και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού.

Ανήκουν στην κατηγορία εκείνη των επαγγελμάτων που ως βασικό αντικείμενο έχει  τη διδασκαλία και τη μετάδοση γνώσεων που αφορούν στα διάφορα επιστημονικά πεδία. Πέραν της άριστης γνώσης του επιστημονικού πεδίου του, ένας δάσκαλος/νηπιαγωγός θα πρέπει να διακρίνεται από επικοινωνιακές δεξιότητες, πνεύμα συνεργασίας, διδακτικές ικανότητες, μεταδοτικότητα, αμεροληψία, υπομονή, αλλά και ήθος, ιδίως ο νηπιαγωγός, καθότι αλληλεπιδρά με παιδιά νηπιακής ηλικίας.

Ο νηπιαγωγός ασχολείται με την εκπαίδευση και την αγωγή των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Φροντίζει για την ψυχοκινητική και νοητική ανάπτυξή τους, τα βοηθά να κατανοήσουν βασικές έννοιες σχετικές με την αντίληψη του κόσμου που τα περιβάλλει και παράλληλα τα ασκεί στο συντονισμό των κινήσεών τους. Για το σκοπό αυτό δημιουργεί στο χώρο του νηπιαγωγείου ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον πλούσιο σε ερεθίσματα για τα παιδιά, χρησιμοποιώντας το παιχνίδι, το τραγούδι, την απαγγελία, τη διήγηση, το χορό, τη ζωγραφική, τη χειροτεχνία. Επίσης, παρακολουθεί τα παιδιά την ώρα του παιχνιδιού και του φαγητού, με σκοπό να μάθει να συνηθίσουν στην τάξη και στην καθαριότητα και να προσαρμοστούν στην ομαδική ζωή (δείτε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες για το επάγγελμα, τις προοπτικές και τις δεξιότητες που απαιτεί).

Ο δάσκαλος έχει ως έργο του τη διδασκαλία των μαθημάτων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε μαθητές ηλικίας από έξι ως δώδεκα ετών και είναι ο καθοδηγητής τους στα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Με την προσωπικότητα, το παράδειγμα και τις γνώσεις του συμβάλλει στην καλλιέργεια του παιδιού, την εξέλιξη και την πρόοδό του μέσα στη κοινωνία (δείτε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες για το επάγγελμα, τις προοπτικές και τις δεξιότητες που απαιτεί). .

Το βασικό ερώτημα όμως, που αφορά το μέλλον, είναι το πώς αναμένεται να μεταβληθεί η απασχόληση των δασκάλων και των νηπιαγωγών στην ελληνική οικονομία μέχρι το 2020.

Συνέχεια του άρθρου: http://www.startup.gr/

Comments are closed.