Open Close

Καινοτόμες επιχειρήσεις με business plan, από φοιτητές – Η καινοτομία στο επίκεντρο

Καινοτόμες επιχειρήσεις με business plan, από φοιτητές του ΑΠΘ

Νέες προτάσεις διασκέδασης και αγορών για «ψαγμένους» επισκέπτες και καταναλωτές παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη. Στο κέντρο της πόλης, στην υπαίθρια αγορά «ΠρασινίΖΩ» βιολογικά προϊόντα διατίθενται σε προσιτές τιμές και μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν να καλλιεργούν, αλλά και πώς να μαγειρεύουν βιολογικά λαχανικά.

Σε γνωστό δρόμο με καταστήματα πολυτελών ειδών διάσημων οίκων μόδας, το «FashionBytes», που δημιούργησαν δύο Ελληνίδες, εκθέτει στη βιτρίνα του μία γυναικεία δερμάτινη τσάντα, με θήκη φόρτισης του κινητού, αλλά και μία ζακέτα που μετρά τις επιδόσεις και τη φυσική κατάσταση του αθλητή, που θα τη φορά. Λίγο έξω από την πόλη, στο θεματικό πάρκο «Feelosophy Land», οι ήρωες της ελληνικής μυθολογίας ζωντανεύουν και αλληλεπιδρούν με παιδιά και μεγάλους.    Το παραπάνω σκηνικό δεν είναι πραγματικό -τουλάχιστον όχι ακόμη- αφού αφορά εικονικές επιχειρήσεις. Πρόκειται, ωστόσο, για ολοκληρωμένες επιχειρηματικές προτάσεις, έτοιμες να εφαρμοστούν, καθώς περιγράφουν αναλυτικά κάθε στάδιο για την ίδρυση και λειτουργία εταιρειών, με συγκεκριμένη δομή, καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξης και βιωσιμότητάς τους, τους κινδύνους, τον τρόπο χρηματοδότησης και τα απαιτούμενα επενδυτικά κεφάλαια, λαμβάνοντας υπ” όψιν και την οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα.

Τα «business plans» δημιούργησαν φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εργάστηκαν κατά ομάδες πάνω σε καινοτόμες ιδέες τους, στο πλαίσιο του διαγωνισμού Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Εύγε Επιχειρείν».

Οι επιχειρηματικές προτάσεις που κατατέθηκαν αξιολογήθηκαν από επιχειρηματίες, ενώ οι δέκα καλύτερες θα βραβευθούν αύριο, Πέμπτη (18:00, στο ΚΕ.ΔΕ.Α. ΑΠΘ). Η εκδήλωση διοργανώνεται από τη Μονάδα Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ), με την υποστήριξη της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ) του ΑΠΘ. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

«Η καινοτομία στο επίκεντρο»    

Το επιχειρηματικό σχέδιο για τη δημιουργία του θεματικού πάρκου «Feelosophy Land» απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία».

«Πρόκειται για μια αρκετά δαπανηρή επένδυση, η επιχειρηματική πρόταση που ετοιμάσαμε, όμως, στηρίζεται σε ρεαλιστικά στοιχεία και φυσικά όλη η ομάδα που συναντηθήκαμε και αποφασίσαμε να τη σχεδιάσουμε είμαστε πολύ χαρούμενοι για την αναγνώριση της προσπάθειάς μας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ανδρομάχη Πουικλή, η οποία θα παρουσιάσει αύριο την πρόταση, που σχεδίασε από κοινού με τους συμφοιτητές της στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, Ιζαµπέλα Ζαµπέτα και Γιάννη Σαρρόπουλο.

Η επιχείρηση «Feelosophy Land» αφορά τη δημιουργία του πρώτου θεµατικού πάρκου στην Ελλάδα, που συνδυάζει στοιχεία οικοτουρισμού και αγροτουρισµού µε θέµατα από την αρχαία ελληνική ιστορία και µυθολογία.    Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο, «αποτελεί µια εναλλακτική πρόταση στον τοµέα του τουρισµού, της ψυχαγωγίας και του πολιτισµού και προσφέρει µια βιωµατική προσέγγιση του αρχαίου ελληνικού κόσµου στα πρότυπα αντίστοιχων εγχειρηµάτων του εξωτερικού, µέσω πολυάριθµων παρεχόµενων υπηρεσιών, όπως διαδραστικές δραστηριότητες και παιχνίδια, αλληλεπίδραση µε ηθοποιούς που υποδύονται ιστορικές και µυθολογικές προσωπικότητες, υπηρεσίες περιποίησης και εστίασης».    Το δεύτερο βραβείο στην ίδια κατηγορία απέσπασε η πρόταση της ομάδας φοιτητών του Τμήματος Χημικών Μηχανικών Ρόζας Ρούσσου, Ναυσικάς Τζιάρου και Μαρίας Χειμωνίδου, για την «AquaGrey», επιχείρηση εγκατάστασης «Συστηµάτων Ανακύκλωσης Ηµιακάθαρτου (Grey) Νερού», µε σκοπό την οικολογική διαχείριση και επαναχρησιµοποίηση του πόσιµου νερού, που καταναλώνεται σε µεγάλες ξενοδοχειακές µονάδες, παιδικές κατασκηνώσεις, campings και ενοικιαζόµενα δωµάτια.

Το τρίτο βραβείο απέσπασε η ομάδα του Τμήματος Μηχανολόγων- Μηχανικών, αποτελούμενη από τους Στρατή Γιαννάκη, Άγγελο Ζούφιο και Σταύρο Μποντιτσόπουλο, για την ιδέα δημιουργίας της Spectrum Ο.Ε., που προσφέρει υπηρεσίες που βασίζονται στην καινοτόµα τεχνολογία της Τρισδιάστατης Εκτύπωσης.

Ιδιαίτερα καινοτόμα και η πρόταση της «FashionBytes», που σχεδιάστηκε από τις φοιτήτριες του Τμήματος Οικονομικών Σπουδών, Λώρα Αργυροπούλου και Βιβή Ριζάβα, με σκοπό να κατασκευάζει ρούχα και αξεσουάρ, συµφωνά µε την τελευταία λέξη της µόδας, µε ενσωµατωµένη νανοτεχνολογία σε όλα τα κοµµάτια που σχεδιάζει.

«Ξεκινήσαμε με τη Βιβή, με κίνητρο την αγάπη μας για τη μόδα. Κάνοντας έρευνα αγοράς διαπιστώσαμε μία ανοδική τάση για την “Wearable Technology’, διαπιστώνοντας παράλληλα κενό στην ελληνική αγορά. Περιορίσαμε τις ομάδες- στόχους, στους αθλητές και τις γυναίκες με υψηλό εισόδημα και με τη βοήθεια φοιτητών μηχανολόγων μηχανικών και ηλεκτρολόγων μηχανικών σχεδιάσαμε μία ζακέτα για αθλητές, µε ενσωµατωµένους µικροεπεξεργαστές, οι οποίοι καταµετρούν τους χρόνους, την πίεση, τους σφυγµούς, και αυτόµατα, όλα αυτά τα δεδοµένα, αποθηκεύονται σε συστήµατα software, που θα επιλέγει ο ίδιος ο χρήστης, καθώς και μία γυναικεία τσάντα ώµου µε ειδική θήκη µικροεπεξεργαστών νανοτεχνολογίας στο εσωτερικό της, που προσφέρει τη δυνατότητα φόρτισης του κινητού τηλεφώνου, με σύστημα που υποστηρίζεται από ηλιακή ενέργεια µέσω εύκαµπτων φωτοβολταικών» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Αργυροπούλου.

Οι προτεινόμενες τιμές για τη ζακέτα και την τσάντα είναι τα 450 και 350 ευρώ αντίστοιχα, ενώ για τη διείσδυση και προώθηση του προϊόντων για αθλητές στην ελληνική αγορά προτείνεται η σύναψη συμφωνιών με μεγάλες αθλητικές ποδοσφαιρικές ομάδες.

«Κοινωνική Επιχειρηματικότητα»    Η «ΠρασινίΖΩ», πρόταση που στηρίζεται στη µαζική παραγωγή και πώληση βιολογικών λαχανικών στο ευρύ κοινό, με τη δημιουργία λαχανόκηπων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία της «Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας». Η ιδέα για τη δηµιουργία εστιών πρασίνου στο κέντρο της πόλης, οι οποίες θα αποτελούν παράλληλα ανάσες δροσιάς και αναψυχής για τους κατοίκους ανήκει στους φοιτητές του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Κρυσταλλία Κύρκα, Χριστίνα Μετοικίδου και Χρύσα Ταζέ.

«Η αξία της κοινωνικής προσφοράς αποτέλεσε κίνητρο και κεντρικό άξονα της πρότασής μας. Η ιδέα για έναν λαχανόκηπο στο κέντρο της πόλης είναι σχετικά απλή, ενώ απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Θα μπορούσε να υλοποιηθεί εύκολα, με τη συνεργασία του Δήμου, σε κάποιο από τα πάρκα που δεν έχουν ιδιαίτερη βλάστηση» δήλωσε η κ. Ταζέ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Προτείνουμε τη δημιουργία ενός εκθεσιακού χώρου, όπου θα διατίθενται προς πώληση και σε προσιτές τιμές και με κοινωνικά κριτήρια τα βιολογικά προϊόντα, ενώ όσοι επιθυμούν θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στην καλλιέργεια, αλλά και στη μαγειρική» πρόσθεσε.

Το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία της κοινωνικής επιχειρηματικότητας απέσπασε η πρόταση των φοιτητριών του Τμήματος Οικονομικών Σπουδών Ελένης Βασιλειάδου, Σοφίας Μπουτσούκη και Άννας Σεβρικόζη, για τη δημιουργία της «Petrucciani Orchestra», με στόχο την παρακίνηση των κατοίκων της Θεσσαλονίκης διαμέσου ορχηστρικής κλασικής μουσικής.

Η πρόταση των φοιτητών του Τμήματος Οικονομικών Σπουδών Μιχάλη Βαµβακάρη, Βασίλη Οικονόµου και Παρασκευής Οικονόµου για την «Hand by Hand», επιχείρηση αξιοποίησης μεταχειρισμένων αντικειμένων, απέσπασε το τρίτο βραβείο. «Επιδίωξή µας είναι να εµπνεύσουµε τους πολίτες να αναπτύξουν το αίσθηµα του “µοιράζοµαι” και να αντιληφθούν τη χρησιµότητα των µεταχειρισµένων αντικειµένων» ανέφεραν οι φοιτητές.

Δημοσιεύθηκε στα foititikanea.gr

[ Συνέχεια του άρθρου στο: Φοιτητικά Νέα ]

Comments are closed.