Open Close

Ελληνίδα φοιτήτρια με αξιοσημείωτη δραστηριότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δείχνει πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο

Στην σκληρή εποχή που ζούμε, υπάρχουν άνθρωποι που δεν λυγίζουν στις δυσκολίες. Υπάρχουν νέοι που έχουν υψηλούς στόχους και αγωνίζονται να τους πετύχουν. Πρόκειται για τα άτομα, που τελικά, ξεπερνούν κάθε προσδοκία που είχαν στην αρχή της πορείας τους, αποδεικνύοντας  ότι τα μόνα που χρειάζονται είναι:

  • να αποφασίσουν
  • να δουλέψουν σκληρά
  • να ανταγωνιστούν τον εαυτό τους
  • και  να έχουν «ανοιχτά» τα μάτια στις ευκαιρίες που συναντούν

Η Ελληνίδα Βιολόγος και μεταπτυχιακή φοιτήτρια, Ελένη Λιάπη, μιλά στα Foititikanea.gr, και μας δείχνει πώς τα εμπόδια συρρικνώνονται, όταν εστιάζεις αποκλειστικά στον στόχο και δεν παραιτείσαι.

Ποιο είναι το αντικείμενο των σπουδών σου (Τίτλος Πτυχίου και όποια λεπτομέρεια επιθυμείς να αναφέρεις);

Το τρέχον αντικείμενο σπουδών μου αφορά το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στον τομέα των Forensic Science(s) (Εγκληματολογικές ή Δικανικές Επιστήμες) στο κέντρο Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου της Ουψάλας (Σουηδία). Μετά την αποφοίτησή μου από το τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ, η επιλογή μου για το εν λόγω μεταπτυχιακό είχε γνώμονα το συνδυασμό επιστήμης και δικαιοσύνης και το περιεχόμενό των μαθημάτων και εργαστηριακών ασκήσεων (Criminalistics, Forensic Genetics and Medicine, Forensic Chemistry, Analytical Toxicology και Διπλωματική εργασία με δυνατότητα να διεξαχθεί σε διάφορες χώρες).

Θα θέλαμε να μας πεις, πόσα χρόνια έχεις συμπληρώσει στο εξωτερικό και σε ποιες χώρες αντίστοιχα. 

Σχεδόν 3 χρόνια συμπληρώνονται από το 2012 στη Σουηδία, που έφυγα πρώτη φορά για διάστημα 6 μηνών λόγω Erasmus και πέντε μήνες στο τρέχον έτος στη Γερμανία.

Τί είδους σπουδές ή προγράμματα ακολούθησες σε κάθε χώρα;

Στη Σουηδία: στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα, Στοκχόλμη για εξάμηνη πρακτική στη Μοριακή Βιολογία Καρκίνου, μέσω του προγράμματος Erasmus Placement (2012) και στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα (2013 -2015) για το μεταπτυχιακό Μ.Sc Forensic Science.

Στη Γερμανία: στο τμήμα Ιατροδικαστικής της Πανεπιστημιακής Κλινικής της Κολωνίας (Institut für Rechtsmedizin) για πεντάμηνη διπλωματική εργασία του μεταπτυχιακού Forensic Science.

Σε Γερμανία και Σλοβενία για την παρακολούθηση θερινών μαθημάτων από το Πανεπιστήμιο Höhenheim (Στουτγκάρδη) και Εuro-Mediterrenean University (Σλοβενία).

Αν μπορούσες να συγκρίνεις το επίπεδο κατάρτισης στον τομέα σου στο εξωτερικό  με το αντίστοιχο στην Ελλάδα, τί θα ήθελες να τονίσεις ; 

Ο τομέας των Forensic Science(s) αναπτύσσεται κυρίως τις τελευταίες δύο δεκαετίες, κυρίως σε Η.Π.Α και Αγγλία. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία, σχεδόν κάθε ευρωπαϊκή χώρα (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας!) έχει καταρτισμένα Εγκληματολογικά εργαστήρια και μερικά από αυτά διεξάγουν και έρευνα. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντίστοιχο πρόγραμμα σπουδών προσφερόμενο από κάποιο Πανεπιστήμιο και τα εργαστήρια Ιατροδικαστικής δύσκολα προσλαμβάνουν φοιτητές για έρευνα. Συνήθως απαρτίζονται από καθηγητές/έμπειρους ερευνητές με προτεραιότητα τη διεξαγωγή γενετικών και τοξικολογικών αναλύσεων για ιατροδικαστικές υποθέσεις.

Πόσο καθοριστικά θεωρείς ότι είναι τα βήματα σου στο εξωτερικό για την επαγγελματική σου πορεία;

Η φύση του αντικείμενου Forensic Science(s) απαιτεί συνεχή ενημέρωση σχετικά με τις αναπτυσσόμενες τεχνικές διερεύνησης εγκλημάτων. Αυτό κατορθώνεται με συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο. Επομένως, πιστεύω ότι το εξωτερικό ήταν μονόδρομος για το συγκεκριμένο αντικείμενο σπουδών, καθώς αντίστοιχη γνώση στην Ελλάδα δεν παρέχεται με δομή μεταπτυχιακού προγράμματος για απόφοιτους Βιο-ιατρικών επιστημών.

Αντιμετώπισες δυσκολίες που δεν μπόρεσες να ξεπεράσεις στο εξωτερικό;

Βεβαίως. Το εξωτερικό δεν είναι παράδεισος.  Απαιτεί συνεχή προσπάθεια για προσαρμογή και πολλούς συμβιβασμούς και θυσίες σε συναισθηματικό και υλικό επίπεδο. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες αφορούν την εύρεση κατοικίας, καθώς η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά. Οι περισσότεροι φοιτητές νοικιάζουν 1 δωμάτιο εντός κάποιας οικίας/διαμερίσματος και αυτό συνεπάγεται διαρκή προσπάθεια για ομαλή συγκατοίκηση. Αν και ο καιρός είναι συνέπεια της απόφασης σκοτεινιά, χιόνι, γκρίζο, βροχή’ ή ‘ήλιος στην Ελλάδα’, κάποιες φορές είναι δύσκολο να συνηθιστεί. Τέλος, είναι ευνόητο ότι υπάρχει το αίσθημα να λείπει η οικογένεια και τα ελληνικά έθιμα, αλλά με κατανόηση κ υπομονή, μπορούν να ξεπεραστούν.

Υπήρξε κάτι που σε ενθουσίασε στην Ευρώπη και δεν υπάρχει στην Ελλάδα;

Στην Ευρώπη με ενθουσίασαν απλά καθημερινά πράγματα. Πχ. Το γεγονός ότι ξέρω τι ώρα θα περάσει το λεωφορείο ή κάποιο άλλο μέσο για να πάω στη δουλειά μου. Η διαφάνεια, η ταχύτητα, η συνέπεια με τις ημερομηνίες των δημοσίων υπηρεσιών. Η χρήση των emails για διάφορες υπηρεσίες που διευκολύνει την παρακολούθηση υποθέσεων των πολιτών. Η χρήση ενός αριθμού για κάθε πολίτη, αντί για ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, αριθμό Ταυτότητας. Η καθαριότητα σε πάρκα και χώρους αναψυχής. Το γεγονός ότι οι καθηγητές ζητούν να τους καλείς με τα μικρά τους ονόματα και είναι πάντα προσιτοί για ερωτήσεις/συζητήσεις. Τέλος, το κυριότερο για εμένα ήταν η παρότρυνση για αυτενέργεια και έμπνευση από την μεριά των καθηγητών.

Τέλος, θα συμβούλευες νέους να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες για ευρωπαϊκές σπουδές?

Βεβαίως, η Ευρώπη παρέχει σπουδές πολύ υψηλού επιπέδου στις περισσότερες χώρες για όλα τα αντικείμενα σπουδών. Τα προγράμματα ανταλλαγών πχ. Erasmus Mundus, Erasmus studies και Erasmus placements είναι μοναδικές ευκαιρίες για τους νέους να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους στο αντικείμενο της επιλογής τους, να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες τους, να ενισχύσουν την προσαρμοστικότητα και την αυτενέργειά τους καθώς και να γνωρίσουν επιστήμονες που είναι ειδικοί στο αντικείμενο που θέλουν να ακολουθήσουν.

Δημοσιεύθηκε στα foititikanea.gr

[ Συνέχεια του άρθρου στο: Φοιτητικά Νέα ]

Comments are closed.