Open Close

Τ. Κουράκης: Σχολεία ανεξάρτητα από χρώμα, πολιτισμικές αξίες, θρησκευτικές αντιλήψεις, γλώσσα, αναπηρία και εκπαιδευτικές ανάγκες

Στα σχέδια μας, μακρό μεσοπρόθεσμα, είναι να δρομολογήσουμε όλες τις παρεμβάσεις, προκειμένου όλα όσα προαναφέραμε να μην παραμείνουν απλές εξαγγελίες και ωραιοποιημένα ευχολόγια

Εμείς, η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, έχουμε την πολιτική βούληση να δημιουργήσουμε το «ενιαίο σχολείο» ή το «σχολείο για όλους» ή το «συμπεριληπτικό σχολείο», όπως και αν αυτό θα λέγεται. Με ολιστική προσέγγιση. Δηλαδή, ένα σχολείο που θα φοιτούν όλα τα παιδιά της γειτονιάς, ανεξάρτητα από το χρώμα, τις πολιτισμικές αξίες, τις θρησκευτικές αντιλήψεις, τη γλώσσα, την αναπηρία ή τις εκπαιδευτικές ανάγκες. Γνωρίζουμε ότι είναι μία εξαιρετικά δύσκολη και μακροχρόνια προσπάθεια για την οποία η πολιτεία απαιτείται να παρέχει όλα τα μέσα για την ικανοποίηση αυτών των κοινωνικών αναγκών.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο Αν. υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης στην ημερίδα   «Η πολιτική για την Αναπηρία – Η Αναπηρία για την Πολιτική» που διοργάνωσε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα, με τη στήριξη του Ινστιτούτου Πουλατζά και του τμήματος ΑμέΑ του ΣΥΡΙΖΑ, στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Ο κ. Κουράκης πρόσθεσε, πως :

Α. Απαιτείται έρευνα, προσαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων, μόνιμο προσωπικό, συνεχής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών αλλά και των γονέων, κατάλληλες κτιριακές υποδομές κ.α. Απαιτείται επίσης συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα, για την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών των παιδαγωγικών τμημάτων και φυσικά, μία σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις.

Β. Είναι λοιπόν στα σχέδια μας, μακρό μεσοπρόθεσμα, να δρομολογήσουμε όλες τις παρεμβάσεις, προκειμένου όλα όσα προαναφέραμε να μην παραμείνουν απλές εξαγγελίες και ωραιοποιημένα ευχολόγια. Στην παρούσα όμως χρονική στιγμή και με δεδομένη τη δυσμενή δημοσιονομική συγκυρία, προχωράμε με προσεκτικά βήματα στην υλοποίηση των προγραμματικών μας δηλώσεων, αναφορικά με την ειδική εκπαίδευση.

 ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΚΟΥΡΑΚΗ
Οι άνθρωποι που δεν ανήκουν στην κατηγορία των ΑμεΑ θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν μετά από ένα ατύχημα ή μια σοβαρή ασθένεια να γίνουν ΑμεΑ. Αλλά ακόμη κι αν δεν συμβεί αυτό, είναι σίγουρο ότι σε κάποια στιγμή της ζωής τους θα επηρεαστεί αναπόφευκτα η κινητικότητα του σώματός τους, οι αισθήσεις τους, η νόησή τους. Κατά συνέπεια όλοι εν δυνάμει είμαστε ή θα γίνουμε ΑμεΑ. Αυτή η αυταπόδεικτη αλήθεια δεν γίνεται αποδεκτή, καθώς το πολιτικό σύστημα του άγριου και απάνθρωπου νεοφιλελευθερισμού, θέτει εκτός κοινωνίας, όποιο άτομο είναι ή γίνεται ΑμεΑ, καθώς δεν είναι καθόλου διατεθειμένο να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ για τη μόρφωση, την εργασία, την κοινωνική ένταξη αυτών των ατόμων. Γιαυτό λέμε ότι η επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τα ΑμεΑ δεν μπορούν να λυθούν στο σύνολό τους παρά μόνο με την ανατροπή του σημερινού κεφαλαιοκρατικού συστήματος. Ως τότε θα αγωνιζόμαστε για να λύσουμε ζητήματα, παράλληλα με τον αγώνα για την αλλαγή του κοινωνικού συστήματος.

Κυρίες και κύριοι, …

Συνέχεια του άρθρου: εδώ

[ Συνέχεια του άρθρου στο: esos.gr ]

Comments are closed.