Open Close

Γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Σ.Α.Ν. για την απόφαση του ΣτΕ για τους διορισμούς εκπαιδευτικών

Αναφορικά με τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η απόφαση κρίσιμη είναι η 13η σκέψη της. Ειδικότερα στην παράγραφο αυτή αναδεικνύει το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας του 3848/2010 και ειδικότερα του 60-40.

Είναι πλέον άκυροι οι διορισμοί που έγιναν τουλάχιστον με τον 3848/2010, ενώ επιπλέον δημιουργεί νομολογιακό προηγούμενο και για τις προσλήψεις από το 2001 και μετά, οπότε οποίος προσφύγει για τις πριν το 2010 προσλήψεις θα δικαιωθεί.

Ο ΑΣΕΠ είναι ο μόνος τρόπος διορισμού μόνιμων εκπαιδευτικών και αποκλείεται κάθε διορισμός με 24μηνο ή 30μηνο. Η προϋπηρεσία σαν δυνατότητα δεν αποκλείεται και μάλιστα κρίνεται επιτρεπτό για την προσαύξηση της βαθμολογίας σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, αλλά δεν μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμο διορισμό πλέον, χωρίς ΑΣΕΠ. Έν ολίγοις το υπουργείο θα πρέπει εφαρμόζοντας την σκέψη αυτής της απόφασης να διενεργεί πλέον μόνιμους διορισμούς μόνο μέσω του πίνακα επιτυχόντων του ΑΣΕΠ και άρα καμία ποσόστωση 75-25 ή 60-40 είναι πλέον συνταγματικά ορθή.

Οι συνέπειες για όσους έχουν ήδη διοριστεί με το 40% είναι πλέον ότι ίσως τεθεί θέμα ανάκλησης των διορισμών τους. Κατά πάγια νομολογία, όμως, δεν είναι δυνατή η ανάκληση νόμιμων ευμενών, για τον πολίτη, διοικητικών πράξεων, άρα, εκτός απροόπτου, οι διορισμοί αυτοί δεν θα ανακληθούν.

Όσοι όμως είχαν δικαίωμα να διοριστούν από το 2010 και μετά μπορούν να διεκδικήσουν τον διορισμό τους είτε την αποζημίωση τους από το Δημόσιο για τον μη διορισμό τους (με αγωγή).

[ Συνέχεια του άρθρου στο: ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ]

Comments are closed.