Open Close

Επιστολή διαμρτυρίας του αιρετού ΠΥΣΠΕ Αλέξανδρου Αλεξάκη για την κατάσταση του ΕΕΕΕΚ Σητείας

Σητεία 9-2-15

Αλεξάκης Αλέξανδρος

Αιρετός ΠΥΣΠΕ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

alexandro.alexak@gmail.com

«Ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές σε ΕΕΕΕΚ και ειδικό σχολείο Σητείας»

Η χρονιά κοντεύει να περάσει και  το ΕΕΕΕΚ Σητείας λειτουργεί υποστελεχωμένο.
Ο τομέας της ειδικής αγωγής πάντα αντιμετώπιζε προβλήματα με τη στελέχωση των δομών της αλλά τα τελευταία χρόνια  έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα.
Το ΕΕΕΕΚ Σητείας  είναι η μοναδική βαθμίδα εκπαίδευσης που μπορούν να παρακολουθήσουν παιδιά με ειδικές ανάγκες , από κει και μετά δεν υπάρχει καμία αντισταθμιστική δομή που θα μπορούσε να απασχολήσει με εργασιακή η παιδαγωγική σχέση όσους αποφοιτούν.
Στο  ΕΕΕΕΚ Σητείας οι μαθητές  αποκτούν βασικές δεξιότητες και  σημαντικές τεχνικές γνώσεις. Θα έπρεπε να είναι ο πρώτος τομές που θα στελεχώνεται και αντ’ αυτού μένει πάντα στο τέλος.  Σημειώνονται ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες επιστημονικού προσωπικού όπως καθηγητής εικαστικών  ΠΕ 08.50 (αγγειοπλαστική), Πληροφορικής  ΠΕ 19,50 , 2  Δασκάλων ΠΕ 71 (Γλώσσα) ή 1 Φιλολόγου (γλώσσα) ΠΕ 02,50  και ενός Μαθηματικού ΠΕ 03,50.
Η Ειδική αγωγή πρέπει να στηρίζεται σε μόνιμες δομές. Δεν γίνεται να περιμένουμε μόνο από προγράμματα ΕΣΠΑ να στελεχώνουμε τα σχολεία. Η σχολική χρονιά διαρκεί 9 μήνες και όχι 7 , 5, ή ακόμα και 3 μήνες που διαρκούν τα ΕΣΠΑ.
Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα είναι η κτιριακές υποδομές. Τα εργαστήρια και οι δραστηριότητες απαιτούν ανάλογους χώρους για να στεγάζονται. Τα κτίρια αυτά μόνο κατάλληλα δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, όταν στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι λυόμενα και με αίθουσες που σίγουρα δεν επαρκούν στις  ανάγκες του σχολείου.
Θα πρέπει να δοθεί επιτέλους λύση στο κτιριακό του  ΕΕΕΕΚ Σητείας που στεγάζεται στις εργατικές κατοικίες και σε λυόμενα, αλλά και του Ειδικού Σχολείου που στεγάζεται στο παλιό νηπιαγωγείο. Παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει με προσωπικό αγώνα των συναδέλφων για να κάνουν τα κτίρια όσο πιο κατάλληλα γίνεται, για να φιλοξενήσουν μαθητές, το πρόβλημα δεν μπορεί να διαιωνίζεται.
Είναι ανεπίτρεπτο μαθητές με ιδιαιτερότητες να μορφώνονται σε κοντέινερ χρόνια τώρα. Ο Δήμος Σητείας ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να βρει οικοπεδικό χώρο για  την ανέγερση σύγχρονου κτηρίου που θα φιλοξενήσει όλες τις σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής της Σητείας.
Δεν τιμά την πόλη μας η υπάρχουσα κατάσταση…

Με εκτίμηση,

Αλεξάκης Αλέξανδρος

alfavita.gr

Comments are closed.