Open Close

Πως να ανακαλύψεις τις σπουδές που σου ταιριάζουν με τον καλύτερο και πιο σίγουρο τρόπο

Πάντοτε η επιλογή σπουδών και επαγγέλματος ήταν ένας δυσεπίλυτος γρίφος για τον καθένα μας. Στο παρελθόν ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, αρκούσε η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο και η απόκτηση ενός πτυχίου που σε συχνά ισοδυναμούσε και με την κατάληψη μιας θέσης είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, οι σημερινοί μαθητές καλούνται να λάβουν αποφάσεις και να συγκεντρώσουν πληροφορίες μέσα από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Από τη μια, η επίδραση της πανδημίας και οι ταχύτατες αλλαγές στην αγορά εργασίας και από την άλλη, ο τεράστιος όγκος πληροφοριών (κοντά 450 τμήματα στην Ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση) και οι συνεχόμενες αλλαγές στις Πανελλαδικές συχνά προβληματίζουν γονείς και μαθητές και τους δυσκολεύουν να βάλουν ξεκάθαρους στόχους και να πάρουν τις ανάλογες αποφάσεις.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι σήμερα έχουν ακούσει ή έχουν εντοπίσει 1-2 τμήματα που τους ενδιαφέρουν και θα βάλουν στο μηχανογραφικό τους και μετά το χάος! Οι μαθητές της Α’ & Β’ Λυκείου συχνά ακόμη πιο μπερδεμένοι!

Και τη φετινή χρονιά, έχουμε νέα δεδομένα όπως οι νέοι συντελεστές στις Πανελλαδικές, η ελάχιστη βάση εισαγωγής που συνεχίζει και φέτος και πολλά ακόμη. Εξάλλου, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο, ακόμα και μαθητές που έχουν γράψει υψηλές βαθμολογίες, να οδηγούνται σε λανθασμένες επιλογές και να «χαραμίζουν» τους βαθμούς τους! Επίσης, οι πολύ γενικές πληροφορίες, η «πάνω-πάνω» ενημέρωση από διάφορα έντυπα και οι ιστοσελίδες, συχνά αντί να βοηθούν, μπερδεύουν ακόμη περισσότερο τους μαθητές.

Ωστόσο, ένα πολύτιμο εργαλείο έρχεται από την επιστημονική ομάδα της EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας, να βοηθήσει όλους τους μαθητές Λυκείου αλλά και γονείς – εκπαιδευτικούς να βρουν απαντήσεις σε καθετί που χρειάζονται για τις σπουδές, τα επαγγέλματα και το μηχανογραφικό, και δεν είναι άλλο από τον 1ο οδηγό σπουδών «μεικτής πραγματικότητας» το βιβλίο Σχολές, Σπουδές & Πανελλαδικές. Το πρώτο βιβλίο στην Ελλάδα όπου ο αναγνώστης βλέπει, ακούει και φυσικά μπορεί να διαβάσει πληροφορίες για τα Ελληνικά ΑΕΙ!

Το βιβλίο αυτό έχει αλλάξει τα δεδομένα που γνωρίζαμε έως τώρα στον επαγγελματικό προσανατολισμό και στην ενημέρωση των μαθητών. Αποτελεί έναν οδηγό σπουδών που αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες προκειμένου να βοηθήσει με τον πιο άμεσο τρόπο τους αναγνώστες να μάθουν πληροφορίες για τις σχολές, τις Πανελλαδικές και τα επαγγέλματα του μέλλοντος. Μέσω επαυξημένης πραγματικότητας «ζωντανεύουν» στις σελίδες του βιβλίου πληροφορίες για τα τμήματα, τα επαγγέλματα, στατιστικά κ.λπ. και μέσω των qr codes μπορείς να ακούσεις τον συγγραφέα του βιβλίου να σου αναλύει επιπλέον έξυπνες πληροφορίες και να επεξηγεί σημαντικά δεδομένα για τις σπουδές και τα επαγγέλματα.

Για αυτόν το λόγο χιλιάδες μαθητές την περσινή χρονιά στηριχθήκανε στις πολύτιμες πληροφορίες του για να συμπληρώσουν ένα πολύ απαιτητικό μηχανογραφικό αλλά και να βρουν απαντήσεις για όλες τις αλλαγές που εφαρμοστήκαν στο σύστημα και τις πανελλαδικές.

Και στη νέα έκδοση λοιπόν του μοναδικού αυτου βιβλίου, θα βρεις για κάθε τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στοιχεία όπως:

  • Μια κατατοπιστική περιγραφή της αποστολής του
  • Τις εξειδικεύσεις του προγράμματος σπουδών
  • Τις προοπτικές των αποφοίτων
  • Που μπορεί να δουλέψει ο κάθε πτυχιούχος
  • Ποιες είναι οι σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε για το κάθε τμήμα και τι είναι αυτό που το διαφοροποιεί από τα άλλα
  • Τη διαφοροποιημένη σταδιοδρομία και τη διεπιστημονικότητα: Πως δηλαδη μπορεί ο απόφοιτος να επιλέξει μια έξυπνη εξειδίκευση που θα τον οδηγήσει μελλοντικά σε ένα δυναμικό επιστημονικό και επαγγελματικό πεδίο!

Παράλληλα, σε ειδική ενότητα του βιβλίου, περιλαμβάνονται:

  • Μοναδικές Μελέτες για τα επαγγέλματα του Μέλλοντος,
  • Σημαντικές πληροφορίες για τις μετεγγραφές, τη συμπλήρωση του μηχανογραφικου, το δεύτερο μηχανογραφικό που μπορούν να καταθέσουν για τα πανεπιστήμια της Κύπρου,
  • Ανάλυση του συστήματος για τα ΓΕΛ & τα ΕΠΑΛ
  • Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές για τα ειδικά μαθήματα, τα σώματα ασφαλείας και τις στρατιωτικές σχολές αλλά και σημαντικά δεδομένα για όσους έχουν κάποιες παθήσεις ή  είναι αθλητές κ.ά.

Γενικότερα, στις 650 σελίδες του πληρέστατου αυτου οδηγού σπουδών, ο μαθητής, ο γονιός και ο εκπαιδευτικός θα βρουν ότι χρειάζονται προκειμένου να έχουν μια πλήρη εικόνα για να κάνουν τις καλύτερες επιλογές.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο συγγραφέας του βιβλίου και Επιστημονικός Διευθυντής της EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας, Δρ Ταουσάνης Χρήστος: «Η επιλογή σπουδών και ο σχεδιασμός της σταδιοδρομίας ενός μαθητή είναι μια διαδικασία που χρειάζεται έξυπνα δεδομένα και αξιόλογο επιστημονικό υλικό. Με αυτόν τον τρόπο, ο κάθε μαθητής θα οδηγηθεί σε στοχευμένες επιλογές και δε θα χαθεί σε πρόχειρες αποφάσεις. Πολύτιμος οδηγός σε αυτήν την προσπάθεια είναι το βιβλίο αυτό αλλά και η βοήθεια συμβούλων επαγγελματικού προσανατολισμού που θα πρέπει να είναι δίπλα σε κάθε μαθητή που καλείται σήμερα να πάρει σημαντικές αποφάσεις. Να είναι εκεί για να βοηθήσουν κάθε νέο άνθρωπο να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα».

Αναζήτησε το βιβλίο Σχολές, Σπουδές & Πανελλαδικές 2022 είτε στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Πατάκη ή απόκτησέ το τώρα για να έχεις δίπλα σου μια πολύτιμη βοήθεια για τις σπουδές και το μηχανογραφικό σου μέσα από την πολυετή εμπειρία της καταξιωμένης επιστημονικής ομάδας της EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας.

Comments are closed.