Open Close

Zoom: Πώς χρησιμοποιείται στην online εκπαίδευση

Zoom: Πώς χρησιμοποιείται στην online εκπαίδευση

Η πανδημία που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες, άλλαξε εντελώς την καθημερινότητα όλων μας. Εκατοντάδες εργαζόμενοι μετέτρεψαν το σπίτι τους σε εργασιακό χώρο, όπως και εκατοντάδες μαθητές το υπνοδωμάτιο τους, σε σχολική αίθουσα. Η εμφάνιση της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης, έγινε αναγκαία για να μειωθεί η εξάπλωση του covid-19. Για να πραγματοποιηθούν τα μαθήματα εξ αποστάσεως, πολλοί εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Zoom.

Remote meeting. Man working from home during coronavirus or COVID-19 quarantine, remote office concept.

Δημιουργήθηκε το 2011 από τον Έρικ Γουάν και είναι μία από τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες για βιντεοδιασκέψεις παγκοσμίως. Από την έναρξη της «καραντίνας» στην Ελλάδα, χρησιμοποιείται για να συνδέονται οι καθηγητές ή οι δάσκαλοι με τους μαθητές τους και να διδάσκουν διαδικτυακά. Η πλατφόρμα Zoom είναι δωρεάν, μπορούν να συμμετάσχουν μέχρι 300 άτομα με εικόνα και βίντεο και έχει αρκετές λειτουργίες που την κάνουν πιο εύχρηστη, από τις υπόλοιπες εφαρμογές
βιντεοδιασκέψεων.

Στο Zoom, οι συμμετέχοντες μπορούν να εμφανίσουν στην κοινή οθόνη το περιεχόμενο που θέλουν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την εκπαίδευση εξ αποστάσεως, γιατί ο εκπαιδευτικός έχει την δυνατότητα να προβάλει χάρτες, γραφικές παραστάσεις, βίντεο κλπ. Ακόμη, ο διαδικτυακός πίνακας και το chat που υπάρχουν σε αυτή την πλατφόρμα, διευκολύνουν περισσότερο την διδασκαλία των μαθημάτων. Ο καλός ήχος, η καλή εικόνα αλλά και η εύκολη μετάβαση του ελέγχου της συζήτησης από τον ένα συμμετέχοντα στον άλλο, είναι χαρακτηριστικά του Zoom.

Επιπλέον, όταν ένας συμμετέχοντας επιλέξει την επέκταση Chrome Zoom, θα μπορέσει να προγραμματίσει τις διαδικτυακές συναντήσεις από το ημερολόγιο της Google. Έτσι, οι μαθητές ή οι φοιτητές δύναται να βλέπουν στο ηλεκτρονικό τους ημερολόγιο, τα προγραμματισμένα μαθήματα. Η συγκεκριμένη εφαρμογή, ακόμα, είναι συμβατή με Windows, Android, iOS, Mac, Linux και οι συμμετέχοντες μπορούν να συνδεθούν από κινητά τηλέφωνα, tablets, laptops ή επιτραπέζιους υπολογιστές.

Ο τρόπος λειτουργίας είναι πολύ εύκολος και γρήγορος για τον καθηγητή που θέλει να διδάξει μέσω του Zoom. Εάν είσαι εκπαιδευτικός, δημιούργησε ένα λογαριασμό στην ψηφιακή πλατφόρμα, μπαίνοντας στο https://zoom.us/. Μόλις δημιουργηθεί ο λογαριασμός σου, θα είσαι ο Host (οικοδεσπότης) και θα επιτρέπεις στο κάθε μαθητή να προσέλθει στην εικονική αίθουσα, δίνοντας του ένα «κλειδί». Αυτό είναι ένα link με την διεύθυνση του εικονικού δωματίου ή ένας κωδικός.

Για να παρακολουθήσουν το μάθημα, θα πρέπει να κλικάρουν στο σύνδεσμο και μετά να μπουν στην «αίθουσα». Εάν θέλεις να ξεκινήσεις άμεσα μία νέα συνάντηση, τότε πάτα «κλικ» στα δεξιά της οθόνης που γράφει «Start Meeting». Για να προγραμματίσεις μια επόμενη συνάντηση, κλίκαρε πρώτα στο «Συναντήσεις/Meetings» και μετά στην επιλογή »Προγραμματισμός σύσκεψης/Schedule a Meeting» και αποθήκευσε την.

Για να προσκαλέσεις τους μαθητές στην εικονική αίθουσα, κάνε κλικ στην «Αντιγραφή της πρόσκλησης/Copy the Invitation». Μόλις εισέλθουν οι μαθητές στο Zoom, θα εμφανιστεί στη δεξιά πλευρά της οθόνης μια λίστα με τους συμμετέχοντες. Ως Host μπορείς να ενεργοποιήσεις ή να απενεργοποιήσεις την κάμερα ή το μικρόφωνο κάποιου συμμετέχοντα ή και όλων για να διεξαχθεί καλύτερα το μάθημα. Κάτω δεξιά υπάρχει το κουμπί «End Meeting» για να κλείσεις την συνάντηση, όταν ολοκληρωθεί.

Αν είσαι φοιτητής ή μαθητής και έχεις μάθημα μέσω Zoom, πρέπει να ανοίξεις το link που έλαβες από τον καθηγητή σου και στη συνέχεια κάνε κλικ στο «Join with Computer Audio». Ανάλογα με τις οδηγίες που σου έχει δώσει ο καθηγητής, άνοιξε την κάμερα και το μικρόφωνο ή κλείσε τα. Για να συνδεθείς από το κινητό πρέπει να εγκαταστήσεις την εφαρμογή «Zoom Cloud Meetings». Για να εισέλθεις στο εικονικό δωμάτιο, πάτησε Join Meeting και πληκτρολόγησε τον κωδικό «κλειδί».

Τα οφέλη της πλατφόρμας Zoom στην εξ αποστάσεως διδασκαλία είναι πολλά. Όμως, όλοι οι συμμετέχοντες, μαθητές και καθηγητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μη παραβιαστεί ο λογαριασμός τους ή να μη εισέλθει κάποιος άγνωστος κατά την διάρκεια του μαθήματος, Γι” αυτό το λόγο, εάν είσαι ο εκπαιδευτικός-οικοδεσπότης, φρόντισε σε κάθε συνάντηση με τους μαθητές να προσθέτεις ένα κωδικό πρόσβασης, για να έχεις τον έλεγχο των συμμετεχόντων.

Οι αίθουσες αναμονής είναι ιδανικές για να αποτρέψουν ένα ανεπιθύμητο χρήστη να εισέλθει στη σύσκεψη. Όταν την ενεργοποιήσεις, ο συμμετέχοντας θα βρεθεί πρώτα σε μια αίθουσα αναμονής και θα ενημερωθείς για την παρουσία του. Έπειτα θα επιλέξεις, αν θα τον δεχτείς στην αίθουσα ή όχι. Επίσης, μόλις συγκεντρωθούν όλοι οι συμμετέχοντες στο εικονικό δωμάτιο, κλείδωσε την σύσκεψη για να μη μπορεί να συμμετάσχει άλλος. Αυτό θα το επιτύχεις κάνοντας κλικ στο κουμπί «Διαχείριση συμμετεχόντων» και επιλέγοντας «Κλείδωμα συνάντησης».

Επιπλέον, μη μοιραστείς το κωδικό που έλαβες για το online μάθημα, με άλλα άτομα και μη δημοσιεύεις φωτογραφίες που τράβηξες στις συναντήσεις της πλατφόρμας Zoom. Θυμήσου πως πρέπει να προστατεύσεις από κάθε κακόβουλο τα δικά σου προσωπικά δεδομένα μα και των άλλων συμμετεχόντων.

Σε περίπτωση που κλήθηκες για πρώτη φορά να διδάξεις τους μαθητές διαδικτυακά, υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά που μπορείς να ακολουθήσεις. Για αρχή, επέλεξε ένα ήσυχο χώρο με δυνατό WiFi. Θυμήσου πως είναι προτιμότερο να μη αλλάζεις διαρκώς χώρους κατά την διάρκεια των μαθημάτων μέσω Zoom, ειδικά αν εργάζεσαι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Η προσοχή των μικρών μαθητών, αποσπάται εύκολα και μπερδεύονται στις πολλές αλλαγές του χώρου.

Συνδέσου στο Zoom τουλάχιστον 15 λεπτά νωρίτερα για να μπορέσεις να δοκιμάσεις τα ακουστικά, το μικρόφωνο και την κάμερα. Για τον έλεγχο των μικροφώνων και των ηχείων, κλίκαρε στην επιλογή «δοκιμή μικροφώνου και ηχείων υπολογιστή». Επίσης, θυμήσου πριν ξεκινήσει το μάθημα να κλείσεις όλα τα παράθυρα ή τα προγράμματα που έχεις ανοιχτά στην επιφάνεια εργασίας.

Κατά την διάρκεια του μαθήματος, ζήτησε από τους μαθητές να ενεργοποιήσουν την κάμερα τους, έτσι ώστε να μη βλέπεις μαύρα κουτάκια την ώρα που μιλάς, αλλά τα πρόσωπα των συμμετεχόντων. Μη ξεχνάς να παρακολουθείς και το chat, όταν διδάσκεις, για να διαβάζεις τις απορίες των μαθητών.

Ανακεφαλαιώνοντας, το Zoom είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που διευκολύνει μαθητές και εργαζόμενους να συνεχίσουν τα μαθήματα και την δουλειά τους, μέσα στην πανδημία.

Το άρθρο αυτό γράφτηκε από έναν επαγγελματία writer του koalla.gr

Comments are closed.