Open Close

Animation: Σπουδές στην Τέχνη του 21ου αιώνα!

Animation: Σπουδές στην Τέχνη του 21ου αιώνα!

Πολλοί είναι εκείνοι, οι οποίοι τελευταία εκδηλώνουν ενδιαφέρον για το Animation και στην Ελλάδα! Το Animation στα ελληνικά αποδίδεται με τους όρους σχεδιοκίνηση, εμψύχωση, κινούμενη εικόνα, και είναι η ταχεία προβολή μιας σειράς από εικόνες (δισδιάστατης ή τρισδιάστατης μακέτας) ή θέσεων ενός μοντέλου, έτσι ώστε να δημιουργείται η ψευδαίσθηση της κίνησης. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος απεικόνισης της κινούμενης εικόνας αποτελείται από ένα πρόγραμμα βίντεο ή κινουμένου σχεδίου. Το animation χρησιμοποιείται τόσο στον κινηματογράφο, όσο και στις ταινίες κινουμένων σχεδίων και τα βιντεοπαιχνίδια.

Ωστόσο η απορία των περισσοτέρων έγκειται στο πώς θα μπορούσαν να καταρτιστούν επιστημονικά πάνω στην τέχνη του Animation. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει αμιγώς προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών πανεπιστημίου δομημένο πάνω στο animation, ωστόσο υπάρχουν τμήματα που έχουν μαθήματα σχετικά με την παραστατική κινηματογραφία (animation)!

Το τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου προσφέρει κατάρτιση στην Παραστατική Κινηματογραφία και απόκτηση των βασικών γνώσεων απόδοσης της κίνησης με παραστατικά μέσα καθώς και κατανόηση των εννοιών του ρυθμού και των τεχνικών απόδοσής του για κινηματογραφικούς σκοπούς σύμφωνα με τους παραδοσιακούς κανόνες των κινηματογραφικών στούντιο παραστατικής κινηματογραφίας.

Παράλληλα, το τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, παρέχει ειδικές γνώσεις στο animation, για να έχουν την δυνατότητα οι φοιτητές να το χρησιμοποιούν στις όλο και αυξανόμενες εφαρμογές του, όπως η διαφήμιση, η παραγωγή ταινιών μικρού μήκους, τα εμβόλιμα πλάνα, το animation για interactive cd, internet, η εισαγωγή στην έννοια του concept και στην διαδικασία της έρευνας του αντικειμένου. Επίσης, είναι σε θέση να αποκτήσουν δεξιότητες σχετικά με την κατανόηση και δυνατότητα της παραγωγής ενός animation spot.

Επιπρόσθετα στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρέχονται ειδικές γνώσεις πάνω στη θεωρία και σημειωτική της κινούμενης εικόνας, στη πολιτιστική αναπαράσταση, στις αφηγηματικές τεχνικές για οπτικοακουστικές παραγωγές και στα τρισδιάστατα γραφικά με υπολογιστή, επιτρέποντας στους αποφοίτους του τμήματος να δραστηριοποιηθούν στο χώρο της σκηνοθεσίας, της επεξεργασίας και σύνθεσης ψηφιακών δεδομένων για τη δημιουργία βίντεο, animation και κινούμενης εικόνας.

Την ίδια στιγμή το τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, καταρτίζει τους φοιτητές του στο πειραματικό εικαστικό βίντεο, στο συνδυασμό φωτογραφίας και βίντεο, στην παραγωγή ταινιών μικρού μήκους, εταιρικών και μουσικών βίντεο, στον αφηγηματικό κινηματογράφο και στο ντοκιμαντέρ αποτελώντας εξαιρετική βάση και το όχημα για εκείνους που θέλουν στη συνέχεια να εξειδικευτούν στην τέχνη του animation.

Ακόμη, το τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, του Ιονίου Πανεπιστημίου, εργάζεται συστηματικά για την καλλιέργεια και διάδοση της σύγχρονης ψηφιακής τέχνης και οπτικοακουστικής έκφρασης μέσω της διδασκαλίας και της δημιουργικής έρευνας στο ευρύτερο πεδίο της τέχνης νέων μέσων και της μαζικής επικοινωνίας. Οι απόφοιτοί του είναι σε θέση να ασχοληθούν με οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, έργα animation και video art, επιτόπιες τρισδιάστατες χαρτογραφικές προβολές (projection mapping), διαδραστικά και ηχητικά παιχνίδια.

Τέλος, το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εντάσσει πλέον το Animation ως μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος του Τμήματος, με το μάθημα «Αφήγηση στην Τέχνη της Εμψύχωσης» καθώς και με το μάθημα επιλογής με τίτλο «Εισαγωγή στην Τέχνη της Εμψύχωσης». Συν τοις άλλοις η κατάρτιση στη σκηνοθεσία, στη σκηνογραφία, στο μοντάζ και στη φωτογραφία δίνει εκείνο το κατάλληλο υπόβαθρο για τη μετέπειτα ενασχόληση με το Animation!

Επιμέλεια: Παναγιώτης Παππάς, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας

Comments are closed.