Open Close

5 Συμβουλές για Συνέντευξη μέσω Skype

5 βασικές συμβουλές για συνέντευξη μέσω Skype, που θα πρέπει να γνωρίζετε.

Οι συνεντεύξεις μέσω Skype εξελίσσονται σε κοινή τακτική. Βοηθούν τα στελέχη πρόσληψης προσωπικού και τις εταιρείες να φιλτράρουν τους υποψηφίους σε πρώιμο στάδιο καθώς είναι ανέξοδες και εύκολες στη διεξαγωγή τους. Το να παρουσιάσετε τον εαυτό σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε μια συνέντευξη μέσω Skype είναι δύσκολο και θα πρέπει να είστε καλά προετοιμασμένοι.

1. Ελέγξτε τον εξοπλισμό σας
• Ελέγξτε το όνομα Skype σας – δίνει τη σωστή εντύπωση; Ένα επαγγελματικού τύπου όνομα είναι καλύτερο από ένα αστείο ή φίνο όνομα.    Δημιουργήστε έναν καινούργιο λογαριασμό Skype για συνεντεύξεις, αν θέλετε να κρατήσετε την ανεπίσημη ονομασία σας για τους φίλους σας.
• Κατεβάστε την τελευταία έκδοση του προγράμματος Skype για να διασφαλίσετε ότι έχετε την καλύτερη απόδοση.
• Η βασική συμβουλή για τη συνέντευξη μέσω Skype είναι ο δοκιμαστικός έλεγχος – ΟΧΙ 5 λεπτά πριν την προγραμματισμένη κλήση! Βεβαιωθείτε ότι η σύνδεση σας στο Skype λειτουργεί σωστά. Δοκιμάστε την κάμερα και το μικρόφωνό σας μια μέρα πριν τη συνέντευξη.
• Βεβαιωθείτε ότι η σύνδεσή σας στο διαδίκτυο είναι αρκετά καλή για να χειριστείτε τη βιντεοκλήση.
• Με ένα σετ ακουστικών – μικροφώνου έχετε καλύτερη ποιότητα ήχου σε σύγκριση με αυτά του υπολογιστή σας, οπότε δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα.
• Κλείστε όλα τα άλλα προγράμματα και παράθυρα στον υπολογιστή σας πριν δεχτείτε την κλήση. Η λήψη ειδοποιήσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατά την διάρκεια της κλήσης είναι αντιεπαγγελματική και αποσπά την προσοχή.

2. Δημιουργήστε το κατάλληλο περιβάλλον
• Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος όπου θα διεξαχθεί η συνέντευξη μέσω Skype είναι συγκεκριμένος και χωρίς περισπασμούς και διακοπές. Ένα καθαρό και τακτοποιημένο δωμάτιο, όπου θα μπορείτε να κλείσετε την πόρτα, είναι ότι καλύτερο.
• Ενημερώστε τους υπόλοιπους στο σπίτι να γνωρίζουν ότι δεν θα μπορούν να σας διακόψουν και θα πρέπει να κάνουν ησυχία για εσάς. Κρατήστε τα παράθυρα κλειστά εάν υπάρχει περίπτωση να αποσυντονιστείτε από εξωτερικούς θορύβους, όπως κατοικίδια.
• Ελέγξτε πως φαίνεται ο περιβάλλων χώρος. Εάν είναι ακατάστατος θα δώσει την εντύπωση ότι είστε ανοργάνωτος και απεριποίητος ως άνθρωπος. Κοιτάξτε τον τοίχο από πίσω σας και αφαιρέστε τυχόν αφίσες ή εικόνες που αποσπούν την προσοχή. Μια καλή συμβουλή είναι να διατηρείτε το περιβάλλον σας όσο το δυνατόν πιο ουδέτερο.
• Βεβαιωθείτε ότι το γραφείο σας ή το τραπέζι είναι τακτοποιημένο και έχετε εύκολη πρόσβαση στα έγγραφά σας και σε ένα χαρτί και μολύβι για να κρατάτε σημειώσεις.
• Ένα φωτεινό παράθυρο ή ένα φως από πίσω σας σημαίνει ότι θα εμφανίζεστε σαν μια σκοτεινή φιγούρα στον συνομιλητή σας. Το φως από πάνω ή από κάτω σας μπορεί να δημιουργήσει σκιές στο πρόσωπό σας. Το φως θα πρέπει να έρχεται από μπροστά σας. Να έχετε φυσικό φως ή ένα λαμπτήρα που να σας φωτίζει στο πρόσωπο, προερχόμενο πίσω από την οθόνη του υπολογιστή σας.

3. Πρακτική με μια συνέντευξη προσομοίωσης
• Διεξάγοντας μια πρακτική άσκηση συνέντευξης με ένα φίλο σας θα σας βοηθήσει πραγματικά να αισθανθείτε άνεση και σιγουριά. Οι υποψήφιοι μπορούν να αισθανθούν πολύ αμήχανα κατά τη διάρκεια τέτοιου τύπου συνεντεύξεων.
• Μπορείτε να καταγράψετε τη συνέντευξη προσομοίωσης μέσω Skype και να τη μελετήσετε για να την κατανοήσετε και να βελτιώσετε ότι χρειάζεται.

4. Ντυθείτε κατάλληλα για τη συνέντευξη
• Η πρώτη εντύπωση που θα κάνετε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης μέσω Skype είναι το κλειδί για να θέσετε τον τόνο. Μάθετε τον κώδικα ενδυματολογίας της εταιρείας κάνοντας μια έρευνα εκ των προτέρων. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ντυθεί κατάλληλα έτσι ώστε να φαίνεστε έξυπνος και επαγγελματίας.
• Είναι δελεαστικό να φορέσετε φόρμες και κοντά παντελόνια, αλλά είναι πολύ καλύτερο να ντυθείτε κατάλληλα από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα όπου οι υποψήφιοι χρειάστηκε να σηκωθούν όρθιοι για να προσαρμόσουν τον εξοπλισμό τους και πιάστηκαν στα πράσα. Σημαντική συμβουλή κατά τα συνέντευξη μέσω Skype είναι να ντυθείτε σαν να είχατε μια πρόσωπο με πρόσωπο συνέντευξη. Όλο αυτό δημιουργεί τη σωστή νοοτροπία και βελτιώνει την απόδοσή σας.
• Ελέγξτε τα ρούχα που θα φορέσετε στη συνέντευξη να είναι καθαρά, σιδερωμένα, να μην λείπει κάποιο κουμπί, να μην έχουν σκισίματα και λεκέδες.
• Ρίγες, μοτίβα και έντονα σχέδια μπορούν να κάνουν τα ρούχα σας να φαίνονται ακατάστατα στην οθόνη του υπολογιστή του συνεντευξιαστή σας. Μείνετε σε ουδέτερα, συμπαγή χρώματα, όπως το μπλε και το γκρι, δείχνουν καλύτερα στην οθόνη.
• Αποφύγετε τα γυαλιστερά ή υπερβολικά κοσμήματα που αποσπούν τη προσοχή του συνεντευξειαστή.
• Επειδή θα απεικονίζεστε σε ένα λεπτομερές κοντινό πλάνο, βεβαιωθείτε ότι το μακιγιάζ σας έχει απλωθεί κατάλληλα και τα μαλλιά σας είναι καθαρά και χτενισμένα. Επιλέξτε ένα χτένισμα όπου τα μαλλιά σας δεν θα σας εμποδίζουν στο πρόσωπο, το να πειράζετε συνεχώς τα μαλλιά σας αποπροσανατολίζει τον συνομιλητή σας και εσάς. Το διακριτικό μακιγιάζ δείχνει καλύτερα στην οθόνη από τα έντονα χρώματα. Οι άντρες θα πρέπει να είναι προσεγμένα ξυρισμένοι και κουρεμένοι.

5. Συμβουλές επικοινωνίας κατά τη συνέντευξη μέσω Skype
• Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης προσομοίωσης κοιτάξτε τη γλώσσα του σώματός σας και ελέγξτε ότι στέλνετε τα σωστά μη λεκτικά μηνύματα. Η καλή επαφή με τα μάτια, η όρθια στάση σώματος, ένα ειλικρινές χαμόγελο και η σωστή χρήση των χεριών σας συνεισφέρουν όλα μαζί στο να κάνετε μια καλή εντύπωση.
• Σταυρώνοντας τα χέρια σας μπροστά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης δείχνετε ότι δεν είστε ανοιχτός σε αυτά που λέει ο συνομιλητής σας και ότι είστε σε θέση άμυνας. Ξεκουράστε τα χέρια σας χαλαρά ενωμένα στο τραπέζι μπροστά σας.
• Μην αφήνετε το βλέμμα σας να περιπλανιέται στο δωμάτιο, μείνετε συγκεντρωμένοι και δώστε στον συνεντευξιαστή την αμέριστη προσοχή σας. Αποφύγετε να κοιτάτε τις απαντήσεις που έχετε γράψει στο χαρτί, εξασκηθείτε εκ των προτέρων ώστε να είστε έτοιμοι να απαντήσετε με φυσικό τρόπο και αυτοπεποίθηση.
• Να αποφεύγετε να εστιάζετε στην μικρή οθόνη που εμφανίζεται στη γωνία του προγράμματος Skype και σας απεικονίζει. Θα περάσετε όλη την ώρα της συνέντευξης κοιτάζοντας τον εαυτό σας παρά τον συνεντευξιαστή. Μπορείτε από τις ρυθμίσεις Skype να απενεργοποιήσετε την εμφάνιση αυτής της οθόνης και να αποτρέψετε αυτό το φαινόμενο να συμβεί.
• Να κοιτάτε μέσα στην κάμερα και όχι στην οθόνη για να έχετε επαφή με τα μάτια. Αν βλέπετε την οθόνη αντί για την κάμερα, θα φαίνεται στον συνομιλητή σας ότι κοιτάτε κάτω. Αν χρησιμοποιείτε φορητό υπολογιστή θα βοηθούσε να τον ανυψώσετε ελάχιστα, με τη βοήθεια κάποιων βιβλίων, ώστε η κάμερα να βρίσκεται στο ύψος των ματιών σας.
• Ελέγξτε τον τόνο και τον ρυθμό της φωνής σας, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε εύκολα να ακουστείτε και να γίνεται κατανοητοί. Μιλήστε με σαφήνεια και αυτοπεποίθηση. Αποφύγετε να μιλάτε πολύ γρήγορα, αλλά να αποπνέετε ενθουσιασμό για τη δουλειά τοποθετώντας δυναμισμό στη φωνή σας.
• Σε κάποιες συνδέσεις μέσω Skype υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση στη μετάδοση της εικόνας, αυτό να το έχετε υπόψη σας και να κάνετε μια μικρή παύση πριν δώσετε την απάντησή σας για να βεβαιωθείτε ότι ο συνεντευξιαστής σας έχει ολοκληρώσει την ερώτησή του.
• Βεβαιωθείτε ότι η σύνδεση έχει ολοκληρωθεί και έχετε κλείσει το πρόγραμμα Skype πριν κάνετε ή πείτε οτιδήποτε μετά τη συνέντευξη.

Ο εμπειρικός κανόνας είναι να φέρεστε στη συνέντευξη μέσω Skype όπως θα φερόσασταν και σε μια δια ζώσης συνάντηση με τον συνεντευξιαστή σας. Αυτό θα διασφαλίσει ότι θα αποδώσετε τον καλύτερό σας εαυτό.

Πηγή: best-job-interview.com

Comments are closed.