Open Close

Η Τέχνη της Επικοινωνίας

Η Τέχνη της Επικοινωνίας

Μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες ζωής είναι αυτή της επικοινωνίας. Στο λεξικό η επικοινωνία περιγράφεται ως η διαδικασία με την οποία μεταδίδεται ένα μήνυμα, μια πληροφορία, μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ανθρώπων μέσω σημάτων, κινήσεων κτλ,
Πόσοι από εμάς είμαστε σε θέση να συνομιλούμε με τους άλλους (συνεργάτες, αγαπημένους, φίλους, γείτονες, κ.α.) χρησιμοποιώντας τις απαραίτητες κοινωνικές νόρμες και τα όρια που πρέπει να τηρούνται, όπως π.χ. αυτή του αμοιβαίου σεβασμού;
Τώρα, που η επικοινωνία έχει προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της τεχνολογίας όπου πλέον μπορεί να επιτευχθεί μέσω σύντομων γραπτών μηνυμάτων στο κινητό ή στα social media και στην ουσία περιορίζεται στη βασική μεταφορά μιας πληροφορίας, ενίοτε και μονολεκτικά, έχουμε τόσο εθιστεί σε αυτόν τον τρόπο ώστε η προσωπική δεξιότητα της επικοινωνίας μας εμποδίζεται.
Η επικοινωνία δεν αφορά μόνο σε αυτά που λέμε αλλά και στο πως συμπεριφερόμαστε όταν συζητάμε. Η γλώσσα του σώματος μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια στην επικοινωνία όταν δεν συμβαδίζει με αυτά που λέμε. Έτσι, στέλνουμε μπερδεμένα μηνύματα και δημιουργούμε σύγχυση. Καλό είναι να είμαστε ειλικρινείς τόσο σε αυτά που λέμε όσο και σε αυτά που δείχνουμε.
Πέρα από τις τεχνικές ορθής επικοινωνίας , πέρα από τη γλώσσα του σώματος, υπάρχει άραγε κάποια μυστική συνταγή για την αποτελεσματική επικοινωνία; Τι είναι αυτό που θα κάνει τον συνομιλητή μας να μας ακούσει με προσοχή;
Η απάντηση είναι ναι υπάρχει. Υπάρχει το ειλικρινές ενδιαφέρον και ο σεβασμός προς τον συνομιλητή μας, τον σύζυγό μας, τη φίλη μας, τον συνεργάτη μας, προς όλους όσοι αποτελούν την καθημερινότητά μας.

Βαννερ

• Ακούστε με σεβασμό και κατανόηση τον συνομιλητή σας. Προσπαθήστε, την ώρα που σας περιγράφει μια κατάσταση να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση του, ώστε να αντιληφθείτε τι μπορεί να νιώθει, να συναισθανθείτε την κατάστασή του. Δεν είναι απαραίτητο πως θα συμφωνείτε με τα όσα λέγονται, είναι όμως αναγκαίο να ακούσετε υποστηρικτικά και προσεκτικά τα όσα λέγονται.

• Κάντε διευκρινιστικές ερωτήσεις όταν δεν έχετε καταλάβει κάτι. Μη προσπαθήσετε να καταλήξετε σε δικά σας συμπεράσματα. Όταν κάνετε ερωτήσεις εκτός του ότι κατανοείτε καλύτερα τη πληροφορία που σας μεταφέρεται δείχνετε πραγματικό ενδιαφέρον για τον συνομιλητή σας. Κοιτάξτε τον στα μάτια, δώστε του την αμέριστη προσοχή σας.

• Διδάξτε τον εαυτό σας πώς να συνδεθείτε με τους ανθρώπους, πως να δημιουργήσετε προσωπική επαφή, πότε να μιλήσετε και πότε να ακούσετε. Διακόψτε ό,τι κάνετε, όταν το παιδί σας περιγράφει πως πέρασε την ημέρα του στο σχολείο, όταν ο σύζυγός σας μεταφέρει τα παράπονά του για τον συνάδελφο στο γραφείο, όταν η φίλη σας τηλεφωνεί για να σας ρωτήσει τη γνώμη σας για το φόρεμα που θέλει να φορέσει στο γάμο που είναι καλεσμένη την επόμενη εβδομάδα. Ανοίξτε τα αυτιά σας, αλλά προπαντός ανοίξτε την καρδιά σας, ώστε να μπορέσετε να ακούσετε τι σας λένε. Δεν έχει σημασία εάν αυτό που ακούτε είναι σημαντικό για εσάς, εάν έχει ενδιαφέρον, εάν είναι ένα παράπονο που ακούτε ξανά και ξανά. Πιθανόν όμως να είναι πολύ σημαντικό για τους άλλους να τους ακούσετε, απλά και μόνον να τους ακούσετε χωρίς να τους ασκήσετε κριτική. Δε χρειάζεται να έχετε μια λύση για όλα, δε χρειάζεται να βρείτε το μαγικό φίλτρο που θα τους κάνει να αισθανθούν καλύτερα, χρειάζεται μόνον να είστε εκεί και να τους ακούσετε, γιατί επέλεξαν εσάς για να το μοιραστούν.

Διδάξτε τον εαυτό σας να επικοινωνεί, διδάξτε όμως και τους άλλους να σας ακούν και να επικοινωνούν μαζί σας αποτελεσματικά.
Είναι απλό, για να μάθουμε την τέχνη της συζήτησης και της επικοινωνίας πρέπει απλά να την κάνουμε πραγματικότητα.

Αναδημοσίευση: https://careerpaths.gr/

Comments are closed.