Open Close

IANOS ΣΥΖΗΤΗΣΗ | ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ADVANCED MEDIA INSTITUTE | ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

IANOS ΣΥΖΗΤΗΣΗ | ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ADVANCED MEDIA INSTITUTE | ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στις 18:00 το Advanced Media Institute, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και οι Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις, σας προσκαλούν στον ΙΑΝΟ της Αθήνας σε ανοιχτή εκδήλωση για τα Μέσα Ενημέρωσης στην Εκπαίδευση, με αφορμή την έκδοση του συλλογικού τόμου «Εγγραμματισμός στα Μέσα – Media Literacy: σε αναζήτηση της έννοιας και της λειτουργίας της».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο IANOS Cafe (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Στην εκδήλωση, που οδηγούν οι επιμελήτριες του τόμου Σοφία Ιορδανίδου, αν. καθ. Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας στο Ανοικτό Παν/μιο Κύπρου και Σοφία Παπαδημητρίου προϊσταμένη της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του ΥΠΑΙΘ, θα αναδειχθούν με παραδείγματα για τους πολίτες/κοινό, διαφορετικές πτυχές του εγγραμματισμού στα Μέσα, καθώς και η σημασία και αξία του να κατανοούν τη λειτουργία του σήμερα.
Ακόμη, η Βάλια Καϊμάκη, δημοσιογράφος και καθηγήτρια-σύμβουλος στο Ανοικτό Παν/μιο Κύπρου εστιάζει στην ουσιαστική ανάγκη της καλλιέργειας και ενίσχυσης της κριτικής ικανότητας του πολίτη μέσα από την εκπαίδευση,  ενώ η Σοφία Ιορδανίδου, σε συνέντευξη-βίντεο, συζητά για το θέμα με τη συγγραφέα και διδάσκουσα στο ΑΠΘ, Σοφία Νικολαΐδου.
Η συζήτηση διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Εβδομάδας για την Παιδεία στα Μέσα και την Πληροφορία 2019 (Global Media and Information Literacy Week 2019), εστιάζοντας στον κρίσιμο και διευρυμένο ρόλο της Παιδείας στα Μέσα στην ψηφιακή εποχή.
Οι 20 συγγραφείς του τόμου καταθέτουν μια εξόχως πρωτότυπη δουλειά μαζί με τη συγκεντρωμένη εμπειρία τους.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Τι είναι, τελικά ο εγγραμματισμός (ή γραμματισμός, ή αλφαβητισμός ή, σε μια διαφορετική προσέγγιση, η εκπαίδευση) στα Μέσα; Είναι η απόκτηση βασικών ικανοτήτων κατανόησης της πληροφορίας -ιδίως στην ψηφιακή μας εποχή- με όποιον τρόπο κι αν προσφέρεται αυτή. Σε μια εποχή όπου η λειτουργία των Μέσων επικαθορίζει κατά πολύ τη συμμετοχή στην δημόσια σφαίρα, όπου οι πληροφορίες και οι επεξεργασίες τους παίρνουν όλο και πιο διαφοροποιημένη μορφή, ο αναγνώστης/θεατής/συμμετέχων στον ψηφιακό κόσμο χρειάζεται μια πιο συνειδητοποιημένη προσέγγιση για να επιλέγει ή να απορρίπτει, να ταξινομεί, να διακρίνει, να αξιολογεί, να ενσωματώνει στη δική του εμπειρία το υλικό των Μέσων. Όταν όλοι αναφέρονται (συχνά κατά το δοκούν…) σε fake news, όταν η ίδια η ιδιότητα του πολίτη κρίνεται από τη δυνατότητα διάκρισης στην χρήση των Μέσων, η προσέγγιση του εγγραμματισμού -και μάλιστα στα πλαίσια της εκπαίδευσης- προσλαμβάνει καθοριστική σημασία.
Link βιβλίου: https://www.ianos.gr/eggrammatismos-sta-mesa-0454280.html
Link Εκδήλωσης: https://www.ianos.gr/events/engramatismos-sta-mesa-media-literaci-ekd.html

Comments are closed.