Open Close

5 ασυνήθιστες ερωτήσεις σε συνεντεύξεις για εργασία και πώς να τις αντιμετωπίσετε!

Πολλές φορές μία καλή στρατηγική είναι να περιμένεις το απρόσμενο. Έτσι όσο καλή προετοιμασία και αν έχεις κάνει για το τι μπορεί να αντιμετωπίσεις σε μία συνέντευξη για εργασία ή όση εμπειρία και αν έχεις από συνεντεύξεις, μία αδύναμη απάντηση μπορεί να καταστρέψει την καλή εικόνα και πορεία της συνέντευξης.

Ακολουθούν κάποια παραδείγματα περίεργων και ιδιαίτερων ερωτήσεων!

Έχετε κατοικίδια;

Αυτή η ερώτηση μπορεί είναι κάπως περίεργη, ωστόσο κάποιοι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού πιστεύουν ότι αυτό αποκαλύπτει στοιχεία του χαρακτήρα των υποψηφίων.

Σύμφωνα με τον Daren Marble στο άρθρο του στο inc.com, υπήρχε ένα στέλεχος της Oracle που ποτέ δεν προσλάμβανε πωλητή αν του έλεγε στη συνέντευξη ότι είχε γάτα!

Βαννερ

Είστε παντρεμένοι;

Αυτή η ερώτηση μπορεί να θεωρηθεί από αδιάκριτη έως και παράνομη, καθώς δείχνει ότι η εταιρεία κάνει διακρίσεις και εν ολίγοις η απάντηση θα επηρεάσει και το αποτέλεσμα της συνέντευξης. Ένας καλός τρόπος για να απαντήσετε είναι για παράδειγμα να ρωτήσετε πώς αυτό σχετίζεται με τη θέση εργασίας, αν και από μόνη της η ερώτηση τις περισσότερες φορές δείχνει τις διαθέσεις του εργοδότη. Από την απάντηση θα καταλάβετε πρώτα απ’ όλα γιατί ρωτάνε και τελικά θα μάθετε αν κι εσείς ενδιαφέρεστε γι’ αυτή τη θέση, καθώς μπορεί να πάρετε πληροφορίες που δεν θα σας αρέσουν, όπως υπερβολικά ωράρια εργασίας, έλλειψη παροχών και άλλα.

Πώς θα σε περιέγραφαν οι φίλοι σου;

Όσο αθώα και αν φαίνεται αυτή η ερώτηση σκεφτείτε καλά την απάντηση, ώστε να αναδεικνύονται τα στοιχεία του χαρακτήρα σας που εσείς θέλετε και σχετίζονται με τη θέση. Χρησιμοποιείστε χιούμορ και ενθουσιασμό, περιγράφοντάς σας σαν ένα άνθρωπο ικανό και πρόσχαρο που οι φίλοι έχουν την χαρά να συναναστρέφονται, γιατί όχι και ο υποψήφιος εργοδότης;

Γιατί απολυθήκατε από την τελευταία σας δουλειά;

Αυτή είναι μία ερώτηση «αγκάθι» που καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να την αποφύγετε. Αν δεν υπάρχει κανένας τρόπος να την αποφύγετε προετοιμαστείτε με τις σωστές απαντήσεις! Καταρχάς σε καμία περίπτωση μην ρίξετε όλες τις ευθύνες στον προηγούμενο εργοδότη σας καθώς αυτό μπορεί να σας γυρίσει boomerang. Προσπαθήστε να είστε σύντομοι και ειλικρινείς όσο γίνεται, παρουσιάζοντάς το περισσότερο ως μία κοινή συμφωνία και απόφαση και όχι ως μία πικρή ανακοίνωση. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι καλό να δείξετε ούτε απογοήτευση αλλά ούτε και απελπισία, άλλωστε κάθε εμπειρία καλή ή κακή μας πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα.

Γιατί να επιλέξουμε εσάς;

Και τέλος η ναυαρχίδα των ερωτήσεων! Σκεφθείτε την πιθανή απάντηση και προετοιμαστείτε κατάλληλα. Απάντηση του τύπου γιατί είμαι ο καλύτερος, όσο και να ισχύει ή να θέλετε να το πιστεύετε, δεν πείθει! Συνοψίστε τα στοιχεία του χαρακτήρα σας που ταιριάζουν με τη θέση, βάλτε σε μία σειρά την εμπειρία που έχετε και θα σας βοηθήσει να αντεπεξέλθετε και παρουσιάστε τον εαυτό σας ως έναν άνθρωπο που εκείνοι θα χάσουν αν δεν τον έχουν και όχι εσείς αν δεν σας πάρουν. Άλλωστε δεν πρέπει να προσπαθείτε να ξεγελάσετε κανέναν, το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι να βγουν όλοι κερδισμένοι.

Οπότε μην φοβάστε, βρείτε ποιοι είστε επαγγελματικά, προετοιμαστείτε κατάλληλα και βγείτε στον επαγγελματικό στίβο. Αν πιστεύετε εσείς στον εαυτό σας, θα πιστέψουν και οι άλλοι!

Πηγή: epixeiro.gr, Σύνταξη: Αγγελίνα Τσακίρη

 

Comments are closed.