Open Close

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Εργαλείο αναζήτησης εργασίας;

Πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν καθημερινά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επικοινωνούν με τους φίλους τους, να ανταλλάσσουν φωτογραφίες, να παρακολουθούν αστεία βίντεο…, όμως υπάρχουν και άλλες σημαντικές χρήσεις τους. Στο παρόν άρθρο διερευνούμε τους τρόπους με τους οποίους τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αποτελέσουν το ιδανικό εργαλείο για την εξεύρεση μιας ιδανικής θέσης εργασίας.

LinkedIn

Ένα άρθρο που αφορά την αναζήτηση εργασίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν θα μπορούσε να αρχίσει χωρίς να αναφερθεί στο LinkedIn. Ο εν λόγω διαδικτυακός τόπος άρχισε να λειτουργεί το 2002 ως ειδικά σχεδιασμένο μέσο επαγγελματικής δικτύωσης και προσλήψεων. Αποφασίσαμε να εστιάσουμε σε ορισμένα από τα πιο αγαπημένα εργαλεία και τις δυνατότητες που προσφέρουν στους χρήστες.

Γίνετε μέλος ομάδων: Μια προφανής και εύλογη αφετηρία. Στο LinkedIn λειτουργούν πάνω από 1,7 εκατομμύρια ομάδες, οι οποίες δεν αφορούν αποκλειστικά μεμονωμένες επιχειρήσεις, αλλά και σκοπούς δικτύωσης, διάφορους οργανώσεις και ειδικά θέματα. Με το να γίνετε μέλος κάποιας ομάδας αποκτάτε πρόσβαση σε εμπειρογνώμονες, άτομα με κοινά ενδιαφέροντα ή ιδέες, ακόμη και πιθανούς εργοδότες.

Αναζητήστε εργασία: Το εργαλείο αναζήτησης εργασίας του LinkedIn λειτουργεί παρόμοια με άλλες μηχανές αναζήτησης εργασίας υπό την έννοια ότι μπορείτε να αναζητείτε διαθέσιμες θέσεις εργασίας και να υποβάλετε αιτήσεις γι’ αυτές. Πέρα από την αναζήτηση που κάνετε με δική σας πρωτοβουλία, ο διαδικτυακός τόπος σας προτείνει θέσεις εργασίας με βάση το προφίλ σας και τα ενδιαφέροντά σας σχετικά με τη σταδιοδρομία (βλ. κατωτέρω). Η δυνατότητα αυτή μπορεί να συντομεύσει σημαντικά τη διαδρομή αναζήτησης, καθώς θέτει υπόψη σας αγγελίες για ενδιαφέρουσες θέσεις εργασίας που αναρτώνται απευθείας από τους εργοδότες.

Ενεργοποιήστε τα ενδιαφέροντά σας σχετικά με τη σταδιοδρομία: Η εν λόγω επιλογή, από την καρτέλα «Θέσεις εργασίας», σας επιτρέπει να ενημερώνετε τους υπεύθυνους προσλήψεων ότι αναζητείτε θέση εργασίας. Μπορείτε να περιγράψετε αναλυτικά τις θέσεις εργασίας που σας ενδιαφέρουν, τις τοποθεσίες, τους τύπους συμβάσεων εργασίας, τους κλάδους και τον χρόνο έναρξης της απασχόλησης. Ενεργοποιήστε την επιλογή «Ενδιαφέροντα σχετικά με τη σταδιοδρομία» και συμπληρώστε όσο πιο αναλυτικά μπορείτε τις πληροφορίες που καταδεικνύουν το ενδιαφέρον σας να απασχοληθείτε σε πιθανούς εργοδότες.

Επικυρώστε τις δεξιότητές σας: Εύκολα μπορείτε να καταρτίσετε έναν κατάλογο δεξιοτήτων, όμως ο εργοδότης κατά κανόνα δεν μπορεί να εκτιμήσει την ακρίβεια των αναφερόμενων σε αυτόν πληροφοριών. Αυτήν την ανάγκη έρχεται να ικανοποιήσει η επικύρωση. Οι επικυρωμένες δεξιότητες δεν αντικατοπτρίζουν απλώς την προσωπική σας εκτίμηση, αλλά παρέχουν και στους υπεύθυνους προσλήψεων τον απαιτούμενο βαθμό βεβαιότητας.

CV_2019

Twitter

Καθημερινά εκτιμάται ότι αποστέλλονται 500 εκατομμύρια tweets στο Twitter, με αποτέλεσμα να αποτελεί πλούσια πηγή πληροφοριών σχετικά με τις πλέον πρόσφατες τάσεις και ειδήσεις. Είναι επίσης ένας εξαιρετικός διαδικτυακός τόπος για την αναζήτηση ευκαιριών απασχόλησης, ιδίως αν σας αρέσει να πραγματοποιείτε τις αναζητήσεις σας εν κινήσει.

Ακολουθήστε τα hashtags: Οι περισσότεροι υπεύθυνοι προσλήψεων χρησιμοποιούν hashtags όταν δημοσιεύουν αγγελίες για διαθέσιμες θέσεις εργασίας στο Twitter. Μια γρήγορη και συχνή αναζήτηση για hashtags όπως #job –καθώς και άλλα, πιο ειδικού χαρακτήρα, αν ενδιαφέρεστε για συγκεκριμένη επιχείρηση ή περιγραφή θέσης– θα φέρουν τις ευκαιρίες στο κατώφλι σας.

Ακολουθήστε τους πρωτοπόρους: Σε κάθε κλάδο υπάρχουν επιχειρήσεις που πρωτοπορούν και ασκούν ιδιαίτερη επιρροή. Ακολουθώντας τα εν λόγω άτομα και τις επιχειρήσεις δεν επεκτείνετε απλώς το δίκτυό σας, αλλά αποκτάτε άμεση πρόσβαση στο σύνολο των πλέον πρόσφατων tweets που αποστέλλουν.

Εστιάστε τα tweets σας: Η αποστολή tweets που αφορούν συγκεκριμένο κλάδο ή θέμα είναι ένας εύκολος τρόπος για να δείξετε το ενδιαφέρον σας. Δεν αποκλείεται να διαπιστώσετε ότι με τον τρόπο αυτόν συγκεντρώνετε περισσότερους συναφείς με τα ενδιαφέροντά σας ακόλουθους ή να εντοπίσετε και να ακολουθήσετε χρήσιμους λογαριασμούς.

Αναζητήστε εργασία: Καίτοι το Twitter δεν περιλαμβάνει κάποια κλασική λειτουργία αναζήτησης θέσεων εργασίας όπως το LinkedIn, διαδικτυακοί τόποι όπως το Jobs By Twitter και το Twit Job Seek μπορούν να σας βοηθήσουν. Ακολουθήστε απλώς τις οδηγίες των εν λόγω διαδικτυακών τόπων για να εντοπίσετε ευκαιρίες απασχόλησης που ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντά σας.

Facebook

Το Facebook είναι, ενδεχομένως, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που θα σας βοηθήσει λιγότερο από τα άλλα στην εξεύρεση εργασίας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει τίποτα να σας προσφέρει. Παραμένει το μεγαλύτερο και πιο συχνά χρησιμοποιούμενο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο με, κατά μέσον όρο, σχεδόν 1,5 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε καθημερινή βάση. Αν ληφθεί επίσης υπόψη ότι πάνω από 60 εκατομμύρια επιχειρήσεις διαθέτουν σελίδα στο Facebook, δικαιολογείται απολύτως η συμπερίληψή του στον παρόντα κατάλογο.

Επεκτείνετε το δίκτυό σας: Το πιο σημαντικό βήμα στο Facebook είναι να γίνετε μέλος συναφών ομάδων και να ενεργοποιήσετε την επιλογή «Μου αρέσει» για σελίδες ατόμων ή επιχειρήσεων που σας ενδιαφέρουν. Η επιλογή αυτή θα σας εξασφαλίσει άμεση πρόσβαση στο σύνολο των τελευταίων ειδήσεων και των δημοσιεύσεων που αφορούν θέσεις εργασίας. Μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας ώστε να διασφαλίσετε ότι θα λαμβάνετε ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις κάθε φορά που αναρτάται σχετική είδηση, καθώς και ότι δεν θα διαφεύγουν την προσοχή σας οι ευκαιρίες που προκύπτουν.

Δημιουργήστε ειδικό προφίλ για την αναζήτηση εργασίας: Εάν επιθυμείτε να κάνετε ένα ακόμη βήμα, θα ήταν ενδεχομένως χρήσιμο να δημιουργήσετε ένα εντελώς νέο «επαγγελματικό» προφίλ. Αυτό θα σας εξασφαλίσει έναν αποκλειστικό χώρο στον οποίο θα μπορείτε να προωθείτε τα ταλέντα σας, ενώ παράλληλα θα έχετε τον προσωπικό σας χώρο όπου θα μπορείτε να συνεχίσετε να αναρτάτε φωτογραφικά στιγμιότυπα των διακοπών σας και αστεία διαδικτυακά μιμίδια.

Γενικές συμβουλές

Επικαιροποιείτε το προφίλ σας: Όποια πλατφόρμα μέσου κοινωνικής δικτύωσης και αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε, η ισχύς του προφίλ σας εξαρτάται από τις πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό. Διατηρείτε το προφίλ σας πλήρες, συναφές και επικαιροποιημένο, ώστε να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες πρόσληψής σας.

Διατηρήστε το ενδεδειγμένο επαγγελματικό ύφος: Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενθαρρύνουν ορισμένο βαθμό οικειότητας. Αυτό δεν δημιουργεί προβλήματα όταν συνομιλείτε με τους φίλους σας, όμως οι υπεύθυνοι προσλήψεων αναζητούν κάτι πιο επαγγελματικό. Σκεφτείτε ποια πρόσωπα αποτελούν το ακροατήριό σας και πώς πρέπει να απευθύνεστε σε αυτά προτού ενεργοποιήσετε την επιλογή «Υποβολή». Έχετε επίσης υπόψη ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαθέτουν «μνήμη ελέφαντα» – υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να μετανιώσετε για εκείνη την ανάρτηση ή το tweet που αποστείλατε πριν από πέντε χρόνια!

Αυτές ήταν οι βασικές συμβουλές μας για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά την αναζήτηση εργασίας. Στο χέρι σας είναι πλέον να κινηθείτε στον χώρο αυτόν αξιοποιώντας στο έπακρο τις συμβουλές μας. Καλή επιτυχία!

Πηγή: e-employ.gr, Το άρθρο συντάχθηκε σε συνεργασία με το EURES, την ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα.

Comments are closed.