Open Close

ΟΟΣΑ: Οι Δημοφιλέστερες Χώρες για Σπουδές στην Ευρώπη

Τις τελευταίες δεκαετίες, η παγκοσμιοποίηση κέρδισε έδαφος στο χώρο των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να επέλθουν μεγάλες αλλαγές στην εκπαίδευση και δη στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα τελευταία χρόνια, η εκμάθηση ξένων γλωσσών κατέστη ισχυρή απαίτηση, ενώ η διαμόρφωση διαπολιτισμικής κατανόησης σημαντικό ζητούμενο. Έναν από τους ενδεδειγμένους τρόπους καλλιέργειας της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και κατανόησης αποτελεί η φοίτηση σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σε Ιδρύματα του εξωτερικού. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD), οι πέντε δημοφιλέστερες χώρες που επιλέγουν οι διεθνείς φοιτητές/τριες είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ισπανία. Στη συγκεκριμένη έρευνα ως διεθνείς φοιτητές/τριες ορίζονται οι φοιτητές που προέρχονται από διαφορετικές χώρες σε σχέση με τη χώρα φοίτησης και συνεπώς περιλαμβάνει τόσο τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και χώρες που δεν αποτελούν κράτη-μέλη.

Ηνωμένο Βασίλειο
Καθώς η Αγγλική γλώσσα αποτελεί Lingua franca, το Ηνωμένο Βασίλειο φέρει ένα ισχυρό προβάδισμα στις επιλογές των υποψηφίων για την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Ενδεικτικά, το Ηνωμένο Βασίλειο επιλέγει το 10% των διεθνών φοιτητών παγκοσμίως. Οι κύριοι λόγοι συνίστανται στα εξαιρετικά πανεπιστήμια που κατέχουν ηγετικές θέσεις σε παγκόσμιες κατατάξεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση ποιότητας της εκπαίδευσης.

Γαλλία
Η Γαλλία διαθέτει το 7% των διεθνών φοιτητών παγκοσμίως, ποσοστό που αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Τα γαλλικά πανεπιστήμια φημίζονται για την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητά τους σε πολλά επιστημονικά πεδία όπως οι επιχειρήσεις, ο σχεδιασμός, οι κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες. Παρόλα αυτά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζει κανείς τη Γαλλική γλώσσα πριν ή μετά την απόφασή του να μεταβεί στη Γαλλία για σπουδές. Για τον λόγο αυτό, η Γαλλία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε φοιτητές/τριες που προέρχονται από χώρες στις οποίες η Γαλλική γλώσσα είναι η πρώτη ή δεύτερη τους γλώσσα (π.χ. αρκετές αφρικανικές χώρες). Ωστόσο, περισσότερα από 350 μεταπτυχιακά προγράμματα προσφέρονται ήδη στην Αγγλική γλώσσα, με αποτέλεσμα να ενθαρρύνεται η υποβολή αιτήσεων και κατ’ επέκταση η φοίτηση ατόμων που δεν γνωρίζουν τη Γαλλική γλώσσα.

Γερμανία
Η Γερμανία δεν διαθέτει μόνο τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αλλά φημίζεται επίσης για την εκπαίδευση που παρέχει κυρίως στον τομέα της Μηχανικής και της Υπολογιστικής Επιστήμης. Σήμερα, το 7% των διεθνών φοιτητών σπουδάζει στη Γερμανία. Παρόλα αυτά, περισσότερα από 600 μεταπτυχιακά προγράμματα προσφέρονται ήδη στην Αγγλική Γλώσσα, ενώ ο αριθμός αυτός αυξάνεται κάθε χρόνο. Ένας επιπλέον λόγος που η πλειονότητα των φοιτητών επιλέγει τη Γερμανία αποτελεί η έλλειψη διδάκτρων και το χαμηλό κόστος διαβίωσης.

Ολλανδία
Τα Ολλανδικά Πανεπιστήμια προσφέρουν περισσότερα Αγγλόφωνα προγράμματα, ενώ το κόστος των διδάκτρων είναι ιδιαίτερα χαμηλό, συγκριτικά με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι τα Ολλανδικά Πανεπιστήμια ανταγωνίζονται πολλά Ιδρύματα της Αμερικής και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς πολλά από αυτά βρίσκονται μεταξύ των 100 καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως.

Ισπανία
Η Ισπανία αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες Erasmus, αλλά ένας εξίσου μεγάλος αριθμός διεθνών φοιτητών/τριών επιλέγει την Ισπανία για την ολοκλήρωση των βασικών τους σπουδών. Αν και τα Πανεπιστήμια της Ισπανίας δεν παρέχουν μεγάλο αριθμό Αγγλόφωνων προγραμμάτων, η πλειονότητα των υποψηφίων τα επιλέγουν προκειμένου να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες στα Ισπανικά. Πέρα από τη γλώσσα, η Ισπανία προσελκύει διεθνείς φοιτητές/τριες λόγω του Μεσογειακού καιρού, του χαλαρού τρόπου ζωής και των τουριστικών αξιοθέατων.

Ως εκ τούτου, η πολύ καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας σας εξασφαλίζει έναν ικανοποιητικό αριθμό επιλογών, ακόμη και σε χώρες όπου η Αγγλική γλώσσα δεν είναι η επίσημη. Ωστόσο, η γνώση της επίσημης γλώσσας δύναται να σας βοηθήσει στην καλύτερη ένταξη, αλλά και στις καθημερινές σας συναναστροφές και ανάγκες.

Επεξεργασία – Επιμέλεια: Γατούδης Γιώργος, Career Counselor & Academic and Student Affairs Advisor Employ | www.e-employ.gr

sTYDUaBROAD 2019

Comments are closed.