Open Close

Ίδρυση Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου με τη συμμετοχή του ΑΠΘ

Μέσα από την κοινοπραξία οκτώ μεγάλων πανεπιστημίων -ανάμεσα στα οποία και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης- η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Πολωνία και η Ελλάδα συμμαχούν για να οδηγήσουν τις εξελίξεις στην ανώτερη εκπαίδευση, προτείνοντας την ίδρυση Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου.

Η πρόταση των οχτώ ιδρυμάτων με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, έχει ως στόχο τη δημιουργία του υποδειγματικού Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου για τον 21ο αιώνα, «που θα διασφαλίζει σε παγκόσμια κλίμακα την ανταγωνιστική ηγετική θέση της Ευρώπης στην ανώτερη εκπαίδευση και ένα άνευ συνόρων κοινό πλαίσιο για τη διεξαγωγή και προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας, της διδασκαλίας και μάθησης ακολουθώντας τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα».

Τα Πανεπιστήμια που συμπράττουν προέρχονται από χώρες με μακραίωνη ιστορία και προσφορά στην ευρωπαϊκή ανώτερη εκπαίδευση και με μεγάλη παράδοση στην υποδοχή ξένων φοιτητών, ενώ οι σχολές και τα τμήματά τους καλύπτουν κάθε επιστημονικό πεδίο. Συγκεκριμένα την κοινοπραξία αποτελούν: Το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, το Πανεπιστήμιο της Άνω Αλσατίας στη Μιλούζ, το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, το Πολυτεχνείο της Καρλσρούης, το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, το Πανεπιστήμιο Φυσικών Πόρων και Επιστημών Ζωής στη Βιέννη, το Πανεπιστήμιο Άνταμ Μιτσκιέβιτς του Πόζναν και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η πρόταση εντάσσεται στη σχετική πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βασισμένη σε μία ιδέα που κατέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η διαπίστωση ότι το τοπίο της εκπαίδευσης αλλάζει άρδην σε ολόκληρη την Ευρώπη αποτυπώθηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου των Ευρωπαίων Ηγετών, στο Γκέτεμποργκ το 2017, και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τα κράτη- μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση ενίσχυσης των στρατηγικών συνεργασιών μεταξύ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και της ενθάρρυνσης προσπαθειών για την δημιουργία περίπου 20 «ευρωπαϊκών πανεπιστημίων» έως το 2024.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με την προοπτική της σύμπραξης με κορυφαία ιδρύματα για την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου, που θα προσφέρει νέες ευκαιρίες στους καθηγητές αλλά κυρίως στους φοιτητές μας»,δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Περικλής Μήτκας.

Τα αποτελέσματα της προκήρυξης αναμένονται τον Ιούλιο 2019 και σε περίπτωση επιτυχίας, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το Φθινόπωρο 2019.

Πηγή: knowledgebridges.gr

Comments are closed.