Open Close

Σημαντικές Αλλαγές & Δυνατοί γρίφοι για τις μετεγγραφές των φοιτητών

Έπειτα από την υπερψήφιση του Νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, πέρα από τις αλλαγές που αφορούν το ΤΕΙ Αθηνών & Πειραιά, στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο εμπεριέχεται και ένα ακόμη σημαντικό δεδομένο που αφορά μαθητές και φοιτητές και έχει να κάνει με τις μετεγγραφές.

Α) Ποιους αφορά
Συγκεκριμένα, στην παρ. 8 του Αρ. 21 του Ν. 4332/2015(Α΄ 76) που ορίζει τις κατηγορίες των υποψηφίων για τις μετεγγραφές, προστίθεται περίπτωση ε΄ ως εξής:

«ε) Αδέλφια προπτυχιακοί φοιτητές που σπουδάζουν σε διαφορετική Περιφερειακή Ενότητα, τόσο μεταξύ τους όσο και από την Περιφερειακή Ενότητα στην οποία οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας και με την προϋπόθεση ότι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Για τις ανάγκες του παρόντος η Περιφέρεια Αττικής νοείται ως μία Περιφερειακή Ενότητα, με εξαίρεση τις Περιφερειακές Ενότητες Αγκιστρίου, Αίγινας, Κυθήρων, Πόρου, Σπετσών, Τροιζηνίας – Μεθάνων και Ύδρας.
Επιπλέον προϋποθέσεις για την υπαγωγή στην παρούσα περίπτωση είναι: αα) οι αιτούντες να μην είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και να μην έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών που προβλέπεται για την απόκτηση πτυχίου, και ββ) σε περίπτωση που αιτείται ο ένας μόνο φοιτητής μετεγγραφή, ο αδερφός του αιτούντος να μην έχει υπερβεί δύο (2) έτη πλέον των προβλεπόμενων ετών φοίτησης.
Πρακτικά λοιπόν με αυτήν την προσθήκη, φοιτητές που σπουδάζουν εκτός της μόνιμης κατοικίας τους και θα έχουν χαμηλά εισοδήματα (δεν γνωρίζουμε ακόμη τα μεγέθη) θα μπορούν να πετύχουν τη μεταφορά θέσης εισαγωγής τους ή/και μετεγγραφή τους.

Β) Διαδικασία & Κινητικότητα
Ως προς τις προαναφερθείσες μετεγγραφές, ισχύουν τα εξής:
i. Ο φοιτητής μπορεί να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο Τμήμα, το οποίο εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα φοίτησης του αδελφού του.
ii. Αν δεν υπάρχει αντίστοιχο Τμήμα στην Περιφερειακή Ενότητα φοίτησης του αδελφού του, ο φοιτητής μπορεί να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο Τμήμα που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα της μόνιμης κατοικίας των γονέων του.

iii. Αν δεν πληρούνται τα ανωτέρω κριτήρια, τα αδέλφια μπορούν να μετεγγραφούν από κοινού σε αντίστοιχα Τμήματα που εδρεύουν σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα, πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
iv. Εάν συντρέχει απόλυτη οικονομική δυσχέρεια, τα αδέρφια μπορούν από κοινού να μετεγγραφούν σε αντίστοιχο Τμήμα οποιασδήποτε Περιφερειακής Ενότητας.
Στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει ο περιορισμός της φοίτησης σε διαφορετική Περιφερειακή Ενότητα, τόσο μεταξύ τους όσο και από την Περιφερειακή Ενότητα στην οποία οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας. Τα οικονομικά κριτήρια για την εφαρμογή των δύο προηγούμενων εδαφίων ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
v. Δικαιούνται μετεγγραφής, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, οι φοιτητές που έχουν λάβει μετεγγραφή κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018.

Για να υπάρχει πληρέστερη εικόνα της διαδικασίας θα πρέπει να ακολουθήσει απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων όπου καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις, η διαδικασία των μετεγγραφών και κάθε σχετικό θέμα με την εφαρμογή του παρόντος καθώς ήδη υπήρξε τροποποιητική διάταξη στην υποπερίπτωση iv προκειμένου να ενσωματωθούν οι κατά προτεραιότητα επιλογές των φοιτητών που βρίσκονται σε απόλυτη οικονομική δυσχέρεια και θα ζητήσουν από κοινού με τα αδέρφια τους τη μετεγγραφή τους σε άλλο αντίστοιχο Τμήμα.

Επί της ουσίας, η εν λόγω διάταξη δίνει τη δυνατότητα σε αδέρφια-φοιτητές: α)είτε να μεταφερθεί ο ένας στην πόλη του άλλου, β) είτε ένας από αυτούς να πάει στον τόπο μόνιμης κατοικίας, γ) είτε και οι δυο να μεταφερθούν από κοινού σε μια διαφορετική εντελώς περιφέρεια (εκτός Αθήνας-Θεσσαλονίκης) ή εάν έχουν απόλυτη οικονομική δυσχέρεια οπουδήποτε επιθυμούν.
Το βασικό δεδομένο ωστόσο που θα ορίσει επί της ουσίας το πλήθος των ενδιαφερομένων θα είναι αναμφίβολα το πώς θα οριστεί η παράμετρος απόλυτη οικονομική δυσχέρεια αλλά και τα γενικότερα οικονομικά/εισοδηματικά κριτήρια. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή σε κάθε ενδιαφερόμενο, ειδικά στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, για το πώς θα μπορέσει να πετύχει τον επιθυμητό συνδυασμό μέσω των αντιστοιχιών των τμημάτων ώστε στην περίπτωση που θα έχουμε από κοινού μετεγγραφή και των δυο αδερφών, θα πρέπει να υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα και για τους δύο.

Σύνταξη – Επιμέλεια: Employ Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας | www.e-employ.gr

Comments are closed.