Open Close

Συνειδητότητα (mindfulness) & Αυτισμός

28. Mindfulness Webinar 10.6.17

Webinar, 10 Ιουνίου 2017

Ο Αυτισμός είναι μια διαταραχή και ανήκει στις λεγόμενες Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές. Τα γενικά χαρακτηριστικά του αυτισμού είναι γνωστά στους περισσότερους επαγγελματίες του χώρου: σοβαρές δυσκολίες στην επικοινωνία, στις κοινωνικές και συναισθηματικές εκδηλώσεις, δυσκολίες στο να εκφράσουν τα δικά τους συναισθήματα και να εντοπίσουν ή να καταλάβουν τη μεταφορική χρήση της γλώσσας και έλλειψη φαντασίας. Ο Αυτισμός όμως συνοδεύεται συχνά και από άλλα συνωδά προβλήματα όπως σωματική εξουθένωση, υπερδιέγερση, επιθετικότητα, έλλειψη ύπνου, κούραση, αποθάρρυνση, κατάθλιψη, άγχος, έλλειψη προσοχής και το και λεγόμενο «αυτιστικό burnout». Αυτό αφορά κυρίως αυτιστικούς ενήλικες υψηλής λειτουργικότητας, που προσπαθούν να μοιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερα με τα νευροτυπικά άτομα. Πολλές φορές τείνουν να καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες, ώστε να μοιάζουν περισσότερο «φυσιολογικά» στην υπόλοιπη κοινωνία, γεγονός που τα εξουθενώνει τόσο σωματικά και πνευματικά όσο και ψυχολογικά.

Η Συνειδητότητα και ανάπτυξη ικανοτήτων αυτοδιαχείρισης είναι μια νέα τεχνική για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους με αυτιστικές συμπεριφορές και επιπλέον επιθετικότητα, αυτοτραυματισμούς, άγχος και διαταραχές ύπνου. Είναι ένας εναλλακτικός τρόπος στο να εκπαιδευτούν τα άτομα στην αυτοδιαχείριση και στην αντιμετώπιση νέων καταστάσεων, προκλήσεων και μεταβάσεων. Έχει σαν σκοπό να βοηθήσει τα άτομα, στα οποία αναφέρεται, με έναν εναλλακτικό, καινούργιο τρόπο, ώστε αυτά να αναπτύξουν τις κατάλληλες δεξιότητες επίλυσης και αντιμετώπισης διάφορων δύσκολων καταστάσεων Είναι μια τεχνική που γενικά βασίζεται σε ανατολικές παραδόσεις και βουδιστικές πρακτικές. Αφορά ένα είδος διαλογισμού, συγκέντρωσης και τεχνικών χαλάρωσης, που επιτρέπουν στο άτομο να είναι συγκεντρωμένο στο παρόν, να μην είναι επικριτικό, να ελέγχει τις αντιδράσεις του, να στρέφει την προσοχή του σε κάτι ουδέτερο (πχ μέρος του σώματος, αναπνοή, ήχοι του περιβάλλοντος) και να μη σκέφτεται οτιδήποτε άλλο το ενοχλεί, το αγχώνει και του προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα. Επίσης συνδυάζεται άριστα με πρακτικές και τεχνικές (όπως είναι η ΑΒΑ) που αποδεδειγμένα βοηθούν τα άτομα με αυτισμό. Εκτός όμως από την εκπαίδευση των ατόμων με αυτισμό σε αυτή την τεχνική, είναι κατάλληλη και χρήσιμη τεχνική και για την εκπαίδευση γονέων, εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων επαγγελματιών στην αντιμετώπιση των προκλητικών συμπεριφορών των παιδιών, με τα οποία έρχονται σε επαφή.

Στόχος Επιμόρφωσης
Στόχος της συγκεκριμένης επιμόρφωσης είναι να διαφωτίσει τα άτομα που θα την παρακολουθήσουν σχετικά με κύρια και τα συνωδά προβλήματα του αυτισμού, όπως είναι οι επιθετικές συμπεριφορές, το άγχος, η κατάθλιψη, οι επαναλαμβανόμενες σκέψεις και τα προβλήματα ύπνου. Επίσης ένας δεύτερος στόχος είναι να μάθουν τα άτομα για τη νέα εναλλακτική μέθοδο αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων και την αποτελεσματικότητά της. Δηλαδή να μάθουν για τη φιλοσοφία και το θεωρητικό υπόβαθρο που κρύβεται πίσω από αυτή. Επιπλέον κρίνεται σκόπιμο να γίνει ενημέρωση για τις τρείς μεγάλες υποκατηγορίες της τεχνικής αυτής, τον σκοπό που εξυπηρετεί η κάθε μια από αυτή, τα υπέρ και τα κατά της, καθώς και την πρακτική εφαρμογή της τεχνικής αυτής από τα άτομα με αυτισμό. Επίσης θα αναδειχθεί το πώς μπορεί να συνδυαστεί η τεχνική αυτή με ήδη αποδεκτές τεχνικές όπως είναι η Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς, ώστε άτομα με αυτισμό να μπορούν να εκπαιδευτούν. Τέλος, ένας τρίτος στόχος είναι να γίνει κατανοητό πως αυτή η τεχνική μπορεί να βοηθήσει γονείς και επαγγελματίες που ασχολούνται με άτομα με αυτισμό, ώστε να είναι σε θέση οι ίδιοι να αντιμετωπίζουν με ηρεμία τις δύσκολες συμπεριφορές του παιδιού.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ειδικούς παιδαγωγούς και σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, να αποκτήσουν μία βαθύτερη κατανόηση του αυτισμού και των συνοδών προβλημάτων του και να μάθουν πως οι ίδιοι μπορούν να εκπαιδεύσουν τα άτομα με αυτισμό στην τεχνική αυτή για να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν καλύτερα συμπεριφορές πρόβλημα, όπως είναι η επιθετικότητα και το άγχος. Επίσης, απευθύνεται σε επαγγελματίες (ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κ.α.) που συνεργάζονται με παιδιά με αυτισμό και αναζητούν πρακτικούς τρόπους για την αποτελεσματικότερη υποστήριξή τους. Απευθύνεται σε γονείς που θέλουν να τον αυτισμό και να μάθουν πώς οι ίδιοι μπορούν να λάβουν έναν πιο υποστηρικτικό και καθοδηγητικό ρόλο. Τέλος απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν οι ίδιοι να εκπαιδευτούν στην τεχνική αυτή ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τη δική τους σωματική, ψυχική και επαγγελματική τους εξουθένωση.

Πληροφορίες-Εγγραφές

Comments are closed.