Open Close

Μαθήματα ελληνικών σε πρόσφυγες στις Βαρβάρες Ημαθίας

Μαθήματα ελληνικών ξεκίνησαν οι πρόσφυγες που διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας στο στρατόπεδο «Αρματωλού Κόκκινου», στις Βαρβάρες Ημαθίας. Η πρωτοβουλία ανήκει σε καθηγητές του 3ου Γενικού Λυκείου Βέροιας, οι οποίοι σε συνεργασία με τη συντονίστρια εκπαίδευσης προσφύγων, Ολυμπία Μπέτσα, διδάσκουν την ελληνική γλώσσα δύο φορές την εβδομάδα σε ώρες απογευματινές (από 17.00 έως 20.00), εντός του χώρου που λειτουργεί ως σχολείο στο συγκεκριμένο καμπ.

Τα μαθήματα που ξεκίνησαν τέλη Ιανουαρίου εντάσσονται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ που υλοποιεί το 3ο ΓΕΛ με τίτλο “Innovative Schools and Creative Approaches” (Καινοτόμα Σχολεία και Δημιουργικές Προσεγγίσεις). Στους πρόσφυγες διδάσκουν εκ περιτροπής οι καθηγητές και καθηγήτριες που αποτελούν την παιδαγωγική ομάδα του 3ου ΓΕΛ, υπό την καθοδήγηση της διευθύντριας του σχολείου, Ελισάβετ Κορδονίδου. Οι διδακτικοί στόχοι είναι να εξοικειωθούν οι πρόσφυγες με τη γλώσσα της κοινωνίας που τους φιλοξενεί, να γνωρίσουν βασικές φράσεις επικοινωνίας, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τις καθημερινές τους ανάγκες και να γίνουν κοινωνοί της ελληνικής κουλτούρας.

Τα μαθήματα αρχικά απευθύνονταν σε ενήλικες γυναίκες, ωστόσο στην πορεία άρχισαν να τα παρακολουθούν με ιδιαίτερη θέρμη και τα νεαρότερα κορίτσια. Στις τελευταίες συναντήσεις συμμετέχουν και άνδρες όλων των ηλικιών, οι οποίοι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα για γνώση με μεγάλο ζήλο. Η παρακολούθηση των μαθημάτων από τις νεαρότερες ηλικίες θεωρείται ως μια προπαρασκευή για την εξοικείωση με τα ελληνικά γράμματα, τα οποία σύντομα θα διδαχθούν εντός των τάξεων τους στις Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ).

Comments are closed.