Open Close

Αλλαγή βιβλίων στα Θρησκευτικά όλων των τάξεων, στα Μαθηματικά δημοτικού και στην Ιστορία

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ
Σχολικά εγχειρίδια που θα αποτελούν συμπλήρωμα στο πλούσιο υλικό που φέτος δόθηκε σε εκπαιδευτικούς και μαθητές μέσω των προγραμμάτων σπουδών θα έχουν από τον Σεπτέμβρη του 201 7 στα χέρια τους οι μαθητές. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΙΕΠ Γεράσιμου Κουζέλη στον Ε.Τ τα νέα εγχειρίδια θα αντικαταστήσουν τα παλιά βιβλία. Έχουν χαρακτήρα φακέλου που συγκεντρώνει σειρά πηγών κειμένων και επιπλέον υλικού που αφορά τη λογική των νέων προγραμμάτων σπουδών. Δεν υπήρχε η δυνατότητα συγγραφής νέων βιβλίων επομένως προχωρήσαμε σε αυτή τη μέθοδο.» Ο πρόεδρος του ΙΕΠ σημειώνει ότι το περιεχόμενο είναι γνωστό στους κόλπους της Εκκλησίας. Όπως φυσικά και με άλλα μαθήματα εμφανίζεται συνειδητοποιημένος για αντιδράσεις που μπορεί να προκληθούν.

ΙΣΤΟΡΙΑ
«Η ιδιοτροπία της Ιστορίας είναι ότι δεν έχει συνέχεια οικοδόμησης. Θα κάνουμε μια πρόταση με όλα τα ρίσκα που έχει μια πρόταση περί Ιστορίας πάντα» δήλωσε πριν από δύο μέρες ο κ Κουζελης στο ΑΠΕ. Κατά καιρούς ο πρόεδρος του ΙΕΠ έχει αναφέρει ότι ειδικότερα τα βιβλία της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας είναι κακογραμμένα και προβληματικά κι έχει εξαγγείλει συγγραφή νέων. Ελέω περιορισμένου χρόνου τα προγράμματα σπουδών θα προπορευτούν των βιβλίων το αν η υποδοχή τους όμως θα είναι θερμή είναι αρκετά αμφίβολο. Τα πρώτα δείγματα του σκεπτικού των νέων προγραμμάτων δόθηκαν φέτος με τις οδηγίες που εστάλησαν στους εκπαιδευτικούς για τη διδασκαλία της Ιστορίας. Ειδικότερα η οδηγία προς τους δασκάλους για συνοπτική διδασκαλία ορισμένων κεφαλαίων προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τους φιλολόγους. Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας είχε υποστηρίξει ότι κάποια από τα κεφάλαια διδάσκονται σε άλλες τάξεις και δεν χρειάζεται περαιτέρω εμβάθυνση. Αυτό αποκαλύπτει και μία ακόμα οπτική των νέων προγραμμάτων σπουδών για τα οποία υπάρχουν σκέψεις από το ΙΕΠ εμπλουτισμού τους με περισσότερα ιστορικά γεγονότα που αφορούν τη σύγχρονη Ιστορία. Τα σενάρια αυτά αφορούν κυρίως το Λύκειο και καλύπτουν τόσο την ελληνική όσο και τη διεθνή Ιστορία.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
Ακρως προβληματικά έχουν κριθεί τόσο από τη νέα ηγεσία του ΙΕΠ όσο και από την προηγούμενη ορισμένα βιβλία Μαθηματικών του Δημοτικού. Τον Σεπτέμβρη του 2017 οι μαθητές της Ε” Δημοτικού θα έχουν στα χέρια τους το νέο σχολικό εγχειρίδιο ενώ προσπάθειες γίνονται να τηρηθούν οι προθεσμίες και για το νέο βιβλίο της Β Δημοτικού διαφορετικά θα σταλούν οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς.

Πηγή:  Ελεύθερος Τύπος

Comments are closed.