Open Close

Σεμινάριο: Αναπτυξιακή Δυσλεξία-Ειδική Γλωσσική Διαταραχή

4.Anaptuxiaki_Duslexia

Επιστημονικό Σεμινάριο

12 Φεβρουαρίου, Αθήνα

Στο πρόγραμμα θα γίνει εισαγωγή στην ανάπτυξη της γλώσσας από τυπικώς αναπτυσσόμενα άτομα και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσεται η γλώσσα στα άτομα με Αναπτυξιακή Δυσλεξία και Ειδική Γλωσσική Διαταραχή (ΕΓΔ). Ποιο συγκεκριμένα, στην αρχή θα γίνει περιγραφή του τρόπου ανάπτυξης των δομικών μηχανισμών της γλώσσας, φωνολογικού, συντακτικού, σημασιολογικού, καθώς και των δεξιοτήτων προφορικού και γραπτού λόγου, ακρόασης, ομιλίας, ανάγνωσης, γραφής, στην τυπική ανάπτυξη, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση των ελλειμμάτων που παρατηρούνται στους συγκεκριμένους τομείς στη μη τυπική ανάπτυξη. Στη συνέχεια, θα γίνει περιγραφή του τρόπου ανάπτυξης των προαναφερθέντων μηχανισμών και δεξιοτήτων ξεχωριστά για κάθε διαταραχή καθώς και σύγκριση ανάμεσα στις δύο. Στο τέλος, θα παρουσιαστούν δείγματα προσαρμογών στη διδασκαλία και το διδακτικό υλικό για άτομα με Αναπτυξιακή Δυσλεξία και Ειδική Γλωσσική Διαταραχή.

Στόχος Επιμόρφωσης
Η συγκεκριμένη επιμόρφωση κατά πρώτον προσφέρει βαθύτερη κατανόηση της γλωσσικής ανάπτυξης και επεξεργασίας των παιδιών με τυπική ανάπτυξη, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για την κατανόηση των γλωσσικών ελλειμμάτων που παρατηρούνται στην Αναπτυξιακή Δυσλεξία και την Ειδική Γλωσσική Διαταραχή. Κατά δεύτερον, περιγράφονται τα γλωσσικά ελλείμματα των δύο διαταραχών και γίνεται αποσαφήνιση των διαφορών και των ομοιοτήτων τους. Επίσης, θα παρουσιαστούν πολύ σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα πάνω στην γλωσσική ανάπτυξη παιδιών με Αναπτυξιακή Δυσλεξία και Ειδική Γλωσσική Διαταραχή καθώς και του τρόπου αντιμετώπισης και ενίσχυσης του προφορικού και γραπτού λόγου των παιδιών με τις δύο διαταραχές. Τέλος, θα γίνουν προτάσεις διδακτικής μεθοδολογίας, η οποία μπορεί να ακολουθηθεί από εκπαιδευτικούς και γονείς οι οποίοι ασχολούνται με την διδασκαλία ατόμων με Αναπτυξιακή Δυσλεξία και Ειδική Γλωσσική Διαταραχή.

Σε ποιους απευθύνεται 
Το σεμινάριο απευθύνεται σε ειδικούς παιδαγωγούς και σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν μία βαθύτερη γνώση πάνω στην Αναπτυξιακή Δυσλεξία και την Ειδική Γλωσσική Διαταραχή και των επιπτώσεών τους στη μαθησιακή διαδικασία. Επίσης, απευθύνεται σε ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, κ.α. που συνεργάζονται με παιδιά με Αναπτυξιακή Δυσλεξία ή Ειδική Γλωσσική Διαταραχή και αναζητούν πρακτικούς τρόπους για την αποτελεσματικότερη υποστήριξή τους. Τέλος, απευθύνεται σε γονείς που θέλουν να κατανοήσουν τις επιπτώσεις των δύο διαταραχών στην καθημερινή ζωή του παιδιού τους και να μάθουν πώς οι ίδιοι μπορούν να λάβουν έναν πιο υποστηρικτικό και καθοδηγητικό ρόλο κατά την μαθησιακή διαδικασία του παιδιού τους.

Δείτε την αναλυτική ανακοίνωση

Το σεμινάριο διεξάγεται επίσης στην Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη

Comments are closed.