Open Close

Διευκρινήσεις για τις Πανελλήνιες 2016

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας:

1. Ενημέρωση για τους μαθητές που φοιτούν στην Γ΄ τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου και στη Δ΄ τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου κατά το σχολικό έτος 2015-2016

Μετά από ερωτήματα που τέθηκαν στην Υπηρεσία μας διευκρινίζονται τα εξής:

  1. Οι απολυτήριες εξετάσεις στην Γ΄ τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου και στη Δ΄ τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου θα διεξαχθούν μετά τη λήξη των πανελλαδικών εξετάσεων.
  2. Οι απολυτήριες εξετάσεις στην Γ΄ τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου και στη Δ΄ τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου διεξάγονται ενδοσχολικά και περιλαμβάνουν όλα τα διδασκόμενα μαθήματα εκτός του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής.
  3. Στους μαθητές χορηγείται απολυτήριο, στο οποίο δεν υπολογίζονται οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων.

2. Ρυθμίσεις για τις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (Αλλαγή στο χρόνο διενέργειας των πανελλαδικών)

Για τα ΕΠΑΛ αφαιρέθηκε από την προηγούμενη ρύθμιση του ν.4327/2015 η φράση ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις διεξάγονται μετά την απόλυση του μαθητή από το Επαγγελματικό Λύκειο.Ακολουθεί η νέα ρύθμιση και αυτή που αντικαθιστά

1. Η δεύτερη περίοδος της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του ν.4186/2013 (Α΄ 193), όπως έχει αντικατασταθεί με την παρ.1 του άρθρου 8 του ν.4327/2015 (Α΄50), αντικαθίσταται εκ νέου ως ακολούθως:

 « Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τέσσερα (4) μαθήματα της Γ΄ Τάξης Ημερήσιων και Δ΄ Τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ., δύο (2) μαθήματα γενικής παιδείας με συντελεστή βαρύτητας 1,5 και δύο (2) μαθήματα ειδικότητας με συντελεστή βαρύτητας 3,5 τα οποία καθορίζονται με υπουργική απόφαση που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διεξάγονται, σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα από την εξεταστέα ύλη της τάξης αυτής που προκύπτουν αποκλειστικά από κεντρική επιτροπή εξετάσεων. Οι ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις μπορούν να επαναλαμβάνονται κατά το ίδιο  σχολικό έτος, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Τι όριζε η προηγούμενη ρύθμιση: «Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τέσσερα (4) μαθήματα της Γ΄ Τάξης Ημερήσιων και Δ΄ Τάξης Εσπερινών ΕΠΑ.Λ., δύο (2) μαθήματα γενικής παιδείας με συντελεστή βαρύτητας 1,5 και δύο (2) μαθήματα ειδικότητας με συντελεστή βαρύτητας 3,5 τα οποία καθορίζονται με υπουργική απόφαση που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διεξάγονται, μετά την απόλυση του μαθητή από το Επαγγελματικό Λύκειο (αφαιρέθηκε), σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα από την εξεταστέα ύλη της τάξης αυτής που προκύπτουν αποκλειστικά από κεντρική επιτροπή εξετάσεων. Οι ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις μπορούν να επαναλαμβάνονται κατά το ίδιο σχολικό έτος, με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατόπιν ειδικά αιτιολογημένης γνώμης του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων (αφαιρέθηκε).»

Comments are closed.