Open Close

Ημερομηνία έναρξης πανελλαδικών εξετάσεων 2016: Μάιος;

Γράφει ο Αργύρης Δ. Ψαλίδας, Dr, MEd

    Πολύς «λόγος» γίνεται τώρα τελευταία – και όχι μόνο – για την πιθανή ημερομηνία έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων 2016. Μεταξύ άλλων, αναφέρονται και ημερομηνίες του Μαΐου.

    Θα ήθελα να υπενθυμίσω πως οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις δε σχετίζονται με την απόκτηση του απολυτηρίου, αλλά αποκλειστικά και μόνο με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έτσι, μολονότι το γεγονός αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στα παιδιά, οι πανελλαδικές εξετάσεις θα πρέπει να διεξαχθούν μετά τις απολυτήριες, εκτός αν νομοθετηθεί διαφορετικά… Άλλως, θα έχουμε το «λογικό παράδοξο» να διαγωνίζονται παιδιά για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς να έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια…

Γράφω για νομοθετική πρωτοβουλία επειδή, πέρα από το παραπάνω «λογικό παράδοξο», ο νόμος υπ’ αριθ. 4327 («Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και άλλες διατάξεις.», ΦΕΚ 50, τ. Α’, 14-05-2015), στο άρθρο του 8 («Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποφοίτων Επαγγελματικού Λυκείου.») αναφέρει: «Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διεξάγονται, μετά την απόλυση του μαθητή από το Επαγγελματικό Λύκειο…».
Η προσωπική μου θέση είναι σαφής και έχει γνώμονα τη διευκόλυνση των παιδιών: Οι πανελλαδικές εξετάσεις πρέπει να διεξαχθούν πριν τις απολυτήριες. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει ο αρμόδιος Υπουργός να νομοθετήσει και μάλιστα άμεσα, ώστε να αποκλειστεί κάθε είδους αιφνιδιασμός και διαφοροποίηση του προγραμματισμού των παιδιών.

Αργύρης Δ. Ψαλίδας

www.alfavita.gr

Comments are closed.