Open Close

Τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου έρχονται…στο σπίτι σας!

Τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου έρχονται…στο σπίτι σας!

Με τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου να είναι κλειστά εξαιτίας της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο, και εμάς στο σπίτι προκειμένου να μη συμβάλλουμε στη διάδοση του ιού και τις καταστροφικές του συνέπειες είναι μια ευκαιρία να εξερευνήσουμε τον πλούσιο κόσμο μερικών από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου σε ένα διαδικτυακό περίπατο αλλά και μέσα από τις ανοιχτές συλλογές τους.

Μην αρκεστείτε μόνο στον περίπατο, αλλά βρείτε και τα ειδικότερα αντικείμενα των συλλογών που σας ενδιαφέρουν τα οποία κρύβουν πολλές και ενδιαφέρουσες ιστορίες.

1. Βρετανικό Μουσείο – Λονδίνο

visit British Museum London 800x600 1

Με περισσότερες από 60 αίθουσες ανοιχτές σε μια διαδικτυακή επίσκεψη, το Βρετανικό μουσείο με τις συλλογές του να αριθμούν εκατομμύρια πολύτιμα αντικείμενα και έργα τέχνης από όλο τον κόσμο, αποτελεί ένα φάρο πολιτισμού.

Το Βρετανικό Μουσείο άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό στις 15 Ιανουαρίου 1759 στο Μέγαρο Μόνταγκιου (Montagu House) και η επέκτασή του κατά τους επόμενους δυόμιση αιώνες ήταν κυρίως αποτέλεσμα της επεκτεινόμενης βρετανικής αποικιοκρατίας και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών παραρτημάτων, με πρώτο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λονδίνου στο Νότιο Κένσινγκτον το 1887.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο Βρετανικό μουσείο μέχρι σήμερα βρίσκονται τα γλυπτά του Παρθενώνα που απέσπασε από την Ακρόπολη ο λόρδος Έλγιν και η Ελλάδα δε θα σταματήσει να διεκδικεί με κάθε νομικό τρόπο.

Μπορείτε εδώ να κάνετε μια online επίσκεψη

2. Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης – Νέα Υόρκη

upl58c7cf6805103

Το εμβληματικό Μουσείο της Νέας Υόρκης συμπληρώνει φέτος 150 χρόνια ζωής. Από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (ΜΕΤ) συμπεριλαμβάνει στις συλλογές του αριστουργήματα της Ελληνορωμαϊκής, Μεσαιωνικής, Ισλαμικής, Ασιατικής και σύγχρονης τέχνης, καθώς και φωτογραφιών, ενδυμάτων, όπλων και πανοπλιών και μουσικών οργάνων.

Είναι από τα διασημότερα σύγχρονα μουσεία του πλανήτη και οφείλει την ίδρυσή του σε ιδιωτική πρωτοβουλία το 1870, από μία ομάδα ανθρώπων που θέλησαν να δημιουργήσουν ένα ινστιτούτο τέχνης, αντίστοιχο με τα ευρωπαϊκά. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν περισσότερα από 2 εκατομμύρια έργα τέχνης από όλους τους πολιτισμούς και όλες τις χρονικές περιόδους της γης. Η ελεύθερη ψηφιακή συλλογή του έχει περισσότερες από 375.000 εικόνες, ενώ η παροχή δεδομένων υπάρχει για περισσότερα από 420.000 μουσειακά αντικείμενα.

Μπορείτε να κάνετε μια επίσκεψη στο μουσείο και τα αρχεία του

3. Μουσείο του Λούβρου – Παρίσι

louvro12

Ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία στην Ευρώπη και ένα από τα πιο δημοφιλή στον κόσμο, το Λούβρο, παρουσιάζει σε διαδικτυακούς περιπάτους μοναδικές πτέρυγες των συλλογών του που περιέχουν αριστουργήματα από όλους σχεδόν τους πολιτισμούς, ενώ στους τοίχους του οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν περισσότερα από 35.000 έργα τέχνης από τα 445.000 εκθέματα παγκόσμιας κληρονομιάς.

Το Λούβρο έφτασε στη σημερινή του μορφή περνώντας από διάφορες φάσεις, αφού αρχικά κατασκευάστηκε ως φρούριο του 12ου αιώνα, ενώ τον 14ο αιώνα μετατράπηκε σε παλάτι. Η σημερινή του μορφή ανάγεται στον 15ο αιώνα, όταν κατασκευάστηκε η πρώτη πτέρυγα κατά μήκος του Σηκουάνα, ενώ στην πορεία του χρόνου επεκτάθηκε ακόμη περισσότερο, φτάνοντας στη σημερινή του έκταση.

Εκτός από τη διάσημη «Μόνα Λίζα», αξίζει να αναφερθεί πως στο Λούβρο βρίσκεται η «Αφροδίτη της Μήλου», η «Νίκη της Σαμοθράκης» και πολλά άλλα ελληνικά εκθέματα.

Κάντε την online επίσκεψη από εδώ

4. Μουσείο Πράδο – Μαδρίτη

upl5dd3b86e415b9

Όλες τις εποχές του χρόνου το Πράδο σφύζει από επισκέπτες. Το διασημότερο μουσείο της Ισπανίας μπορεί να είναι μικρότερο από το Λούβρο αλλά δεν υστερεί καθόλου σε εξαιρετικά εκθέματα και αριστουργήματα της ευρωπαϊκής τέχνης και φυσικά την αφρόκρεμα του μπαρόκ. Ντιέγκο Βελάσκεθ, Φρανσίσκο ντε Γκόγια, έργα του Τισιανό, του Τιντορέτο, του Ρούμπενς, του Ραφαήλ, του Ντύρερ, του Ελ Γκρέκο, του Ιερώνυμου Μπος.

Η διαδρομή του επισκέπτη μέσα στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του είναι μια ευκαιρία αναστοχασμού τόσο για το παρελθόν της Ισπανίας αλλά και για τον ρόλο που έχει παίξει το μουσείο στη συλλογική ταυτότητα της χώρας. Δικαίως οι Ισπανοί θεωρούν το Πράδο εθνικό θησαυρό. Ανάμεσα στα μεγάλα έργα της συλλογής ευρωπαϊκής τέχνης, χωρίς αμφιβολία ξεχωρίζει το έργο-σταρ του μουσείου, το περίφημο “Las Meninas” του Βελάσκεθ για χάρη του οποίου έφτασαν στην ισπανική πρωτεύουσα οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ζωγράφοι και δεν παρέλειψαν να μιλήσουν για την επιρροή του στο έργο τους.

Μπορείτε να κάνετε εδώ την ηλεκτρονική περιήγηση στους θησαυρούς του

Αναδημοσίευση: https://www.elculture.gr/

Comments are closed.