Open Close

Σχετικά με το Παράρτημα Διδυμοτείχου του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΔΙ.ΠΑ.Ε.

Πλέον ενδεδειγμένη λύση η ένταξη του Παραρτήματος Διδυμοτείχου του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΔΙ.ΠΑ.Ε. ως αυτοτελoύς Τμήματος στο ΔΠΘ.

Για θέματα που αφορούν το Παράρτημα Διδυμοτείχου του Τμήματος Νοσηλευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος τοποθετήθηκε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, Βασίλης Διγαλάκης στη Βουλή, τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, με αφορμή σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Ιωάννη Δελή.

Ο υφυπουργός χαρακτήρισε την περίπτωση του συγκεκριμένου Τμήματος ως “ένα από τα μεγαλύτερα και πιο τρανταχτά παραδείγματα της προχειρότητας και ανευθυνότητας με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αναδιάρθρωσε τον ακαδημαϊκό χάρτη και μάλιστα, λίγο καιρό πριν φύγει από την εξουσία” καθώς τον Μάιο του 2019 με τον νόμο 4610 το μετέτρεψε από Τμήμα ΤΕΙ σε πανεπιστημιακό Τμήμα, χωρίς καμία πρόβλεψη γι’ αυτή τη μετάβαση.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η εμπλοκή που δημιουργήθηκε στην πρόσληψη έκτακτου διδακτικού προσωπικού, λόγω των αυστηρότερων κριτηρίων επιλογής, που τίθενται στα πανεπιστημιακά Τμήματα. Το συγκεκριμένο Τμήμα δεν διαθέτει κανένα μόνιμο μέλος ΔΕΠ και παρά τις διαδοχικές προσκλήσεις που γίνονται για πρόσληψη έκτακτου διδακτικού προσωπικού, η ανταπόκριση είναι πολύ μικρή έως μηδενική.

Ο κ. Διγαλάκης τόνισε ότι η προσφορότερη και καταλληλότερη λύση για το Τμήμα παραμένει η μεταφορά του από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) και η διοικητική του ένταξη, στον “φυσικό του χώρο”, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), το οποίο εκτός από τη γεωγραφική εγγύτητα, διαθέτει Ιατρική Σχολή και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και δύναται να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας του Τμήματος Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου.

Υπενθύμισε ότι έχουν προηγηθεί συνεχής επικοινωνία και συναντήσεις με τις πανεπιστημιακές και τις τοπικές αρχές της περιοχής για να προωθηθεί η συγκεκριμένη λύση, την οποία έχει προτείνει και η ίδια η Συνέλευση του Τμήματος Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου. “Για τον λόγο αυτό”, ανέφερε ο κ. Διγαλάκης, “ζητήσαμε από τα δύο Πανεπιστήμια, τη Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και τη Σύγκλητο του ΔΠΘ, να πάρουν αποφάσεις προς την κατεύθυνση της ένταξης του Παραρτήματος, ως αυτοτελούς Τμήματος, στο Δημοκρίτειο” και ενημέρωσε ότι στις 2 Οκτωβρίου το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων παρέλαβε την απόφαση της Συγκλήτου του ΔΠΘ για τη διοικητική μεταφορά του Παραρτήματος στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, μαζί με το αναπτυξιακό του πρόγραμμα. Άμεσα, στις 5 Οκτωβρίου, το Υπουργείο προώθησε τις αποφάσεις των δύο πανεπιστημίων στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) προκειμένου να γνωμοδοτήσει σχετικά.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός, “δεν μπορούμε να προκαταλάβουμε την απόφαση της ΕΘΑΑΕ, αλλά εφόσον αυτή η εισήγηση είναι θετική, στη συνέχεια θα προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίησή της, καθώς είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τμήμα Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο”.

Comments are closed.