Open Close

Ερευνητική πρόταση FoodOmicsGR_RI. για την ανάδειξη της ποιότητας των ελληνικών τροφίμων

Ερευνητική πρόταση FoodOmicsGR_RI. για την ανάδειξη  της ποιότητας των ελληνικών τροφίμων 

Την Εθνική Ερευνητική Υποδομή FoodOmicsGR_RI. για τον ενδελεχή χαρακτηρισμό τροφίμων με στόχο την ανάδειξη της ποιότητας και των μοναδικών χαρακτηριστικών των ελληνικών τροφίμων θα παρουσιάσει η διεπιστημονική ομάδα BIOMIC του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ) του ΑΠΘ, η οποία συντονίζει το έργο.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020, ώρες 14.00 -17.00, στο ΚΕΔΕΚ του ΑΠΘ (Balkan Center, Αίθουσα Α1.3).

Στο έργο συμμετέχουν οκτώ (8) Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα: το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και το Ίδρυμα  Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Καθώς η Ελλάδα παρουσιάζει μοναδική βιοποικιλότητα και παράγει μοναδικά αγροδιατροφικά/αλιευτικά προϊόντα, ο χαρακτηρισμός αυτών ως προϊόντων υψηλής αξίας μέσω της χρήσης εξελιγμένης τεχνολογίας αναδεικνύει τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους.

Με χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2021, η Ερευνητική Υποδομή έχει στόχο τους 450 ανθρωπομήνες εργασίας για νέους ερευνητές (Υποψήφιους Διδάκτορες, Μεταδιδάκτορες), οι οποίοι σε συνέργεια με 60 μέλη τακτικού προσωπικού (ΔΕΠ και ερευνητές) εργάζονται σε τομείς όπως η γενομική, η πρωτεωμική, η μεταβολομική, η στοιχειακή μεταβολομική για την εναρμόνιση μεθόδων και πρωτοκόλλων. Ακόμη, η Ερευνητική Υποδομή αποσκοπεί στην αναβάθμιση τεχνολογιών και την ενίσχυση των υποδομών έρευνας της χώρας.

Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη ερευνητικών υπηρεσιών τόσο για ερευνητές όσο και παραγωγούς με στόχο:

1. τον έλεγχο της αυθεντικότητας, της ιχνηλασιμότητας και της γεωγραφικής προέλευσης τροφίμων μέσω του γενετικού/μοριακού χαρακτηρισμού τροφίμων (ελαιόλαδο, οίνος, αποστάγματα, γαλακτοκομικά, μέλι, καθώς και άλλα τρόφιμα και προϊόντα) και την εδραίωση των ελληνικών προϊόντων.

2. τη βελτίωση των μοναδικών χαρακτηριστικών των ελληνικών επεξεργασμένων προϊόντων ( ποιότητα, ασφάλεια, ανθεκτικότητα).

3. τη βελτίωση της θρεπτικής αξίας, ποιότητας, ταυτότητας τροφίμων. Οι ενδελεχείς αναλύσεις θα αναδείξουν την αξία της διατροφικής παρέμβασης σε ειδικές ομάδες (παχύσαρκοι, παιδιά, ασθενείς ή άλλο).

4. τη μελέτη αξιοποίησης αποβλήτων της βιομηχανίας (τυροκομίας, οινοποιίας, ελαίων, τυποποίησης φρούτων-χυμών) για την ανάκτηση επιθυμητών συστατικών.

5. τον ενδελεχή έλεγχο για παρουσία ρυπαντών, τοξινών ή άλλων ανεπιθύμητων συστατικών.

Η Εθνική Ερευνητική Υποδομή FoodOmicsGR, που εντάσσεται στη Δράση «Ενίσχυση των Υποδομών Έρευνας και Καινοτομίας», είναι ανοιχτή για συνεργασία και δέχεται σχετικές προτάσεις για διερεύνηση ερευνητικών-αναπτυξιακών θεμάτων.

Για συμμετοχή στην παρουσίαση είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της ακόλουθης  φόρμας συμμετοχής: https://forms.gle/FkWp2GHHr8hiUAgf9

Περισσότερες πληροφορίες για την Εθνική Ερευνητική Υποδομή FoodOmicsGR_RI., στον σύνδεσμο: http://www.foodomics.gr

Comments are closed.