Open Close

Νιώθοντας τον Van Gogh

Ένα ειδικό πρόγραμμα στο Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ βοηθά τους επισκέπτες που είναι τυφλοί ή με προβλήματα όρασης να ζήσουν τη μοναδική αίσθηση που εμπεριέχει το έργο του καλλιτέχνη. Η διαδραστική ξενάγηση ονομάζεται «Νιώσε το Βαν Γκογκ,« και, βασικά, είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται.

Τέσσερις φορές το χρόνο, οι ξεναγοί θα δείξουν στους επισκέπτες τους χώρους του μουσείου, εξηγώντας την ιστορία των έργων και τη σχέση τους με τη ζωή του καλλιτέχνη. Στη συνέχεια η ομάδα θα συμμετάσχει σε ένα εργαστήριο, στο οποίο θα επιτρέπεται να αγγίξουν εξαιρετικά ακριβής 3D αναπαραγωγές των έργων ζωγραφικής του Βαν Γκογκ, που αναφέρονται ως Van Gogh Museum relievos. Οι επισκέπτες θα μπορούν επίσης να εξερευνήσουν ένα μοντέλο του Βαν Γκογκ «Το Δωμάτιο» και να απολαύσουν ένα φύσημα λεβάντας που μεταφέρεται από τη Νότια Γαλλία.

Το Λούβρο, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, και η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου είναι από τα άλλα θεσμικά όργανα που παρέχουν φιλικά προς την αφή προγράμματα για τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα όρασης. Το Μουσείο Βαν Γκογκ ακολουθεί το Μουσείο Prado της Μαδρίτης στη χρήση 3D-τυπωμένης τεχνολογίας.

«Είναι μία απίστευτη αίσθηση,» δήλωσε στους New York Times, επισκέπτης του Prado ο Pedro Gonzalez, ο οποίος ήταν τυφλός για πάνω από 40 χρόνια, αφού άγγιξε έναν Ελ Γκρέκο. «Νιώθω αυτή τη ζωγραφική μέχρι τη λεπτομέρεια σε κάθε δάχτυλο.»

http://specialedu.gr

Comments are closed.