Open Close

Επαγγελματική Εκπαίδευση & Άτομα με Αναπηρία

Επαγγελματική Εκπαίδευση & Άτομα με Αναπηρία

Η εκπαίδευση των Μαθητών με Ειδικές Μαθησιακές Ανάγκες και ευρύτερα των ΑΜΕΑ, αποτελεί ένα στοίχημα για κάθε ανεπτυγμένο κράτος του κόσμου. Η ίση πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ο εύστοχος επαγγελματικός προσανατολισμός αλλά και η συστηματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, αποτελούν ορισμένα μόνο από τα προαπαιτούμενα ώστε να καρπωθούν οι ωφελούμενοι θετικά αποτελέσματα και να μπορούν να ενταχθούν στην αυριανή αγορά εργασίας.

Οι παράμετροι είναι πολλοί και φυσικα και στη χώρα μας ακόμη υπάρχουν σημαντικά βήματα να γίνουν παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που γίνονται από φορείς και ιδρύματα . Για παράδειγμα,  όπως αναφέρεται από την επιτροπη κοινωνικής πολιτικής του ΑΠΘ, στην προσπάθεια να δημιουργηθούν συνθήκες που να καταστήσουν το πανεπιστήμιο, χώρο προσβάσιμο σ’ όλα τα  μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόσβαση στα ΑμεΑ, όπου η πρακτικότητα της προσβασιμότητας καθιστά δύσκολη και την πρόσβαση στη γνώση.  Αναλυτικότερα:

  • Εκπαίδευση φοιτητών με προβλήματα όρασης στη χρήση ηλεκτρονικών μηχανημάτων για την εξυπηρέτηση τους.
  • Στην Κεντρική βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ., στη βιβλιοθήκη της Παιδαγωγικής Σχολής και στη βιβλιοθήκη του Τμήματος Νομικής, υπάρχουν εκτυπωτές Braille, οι οποίοι είναι προς χρήση ατόμων με προβλήματα όρασης.  Η εκπαίδευση των ατόμων γίνεται απο εξειδικευμένο μέλος ΔΕΠ του πανεπιστημίου.
  • Λεωφορείο ΑμεΑ, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των φοιτητών. Σκοπός είναι να γίνεται η μετακίνηση των φοιτητών με αναπηρίες, κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής  χρονιάς και κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου.

Βέβαια, σε κάθε βαθμίδα θα πρέπει οι δομές, οι διαδικασίες και τα αρμόδια στελέχη να είναι άρτια οργανωμένα προκειμένου τα ΑΜΕΑ να διευκολύνονται σε μια σειρά από πρακτικά αλλα και σημαντικά ζητήματα.

Μια αξιόλογη καταγραφή γίνεται στο ακόλουθο κείμενο όπως αναφέρεται στο σχετικό αρχείο της ΙΝΕ ΓΣΕΕ όπου υλοποιείται συνοπτική παρουσίαση του υφιστάμενου πλαισίου για την επαγγελματική εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας: ποιοι είναι οι βασικοί φορείς που τη συγκροτούν στο πλαίσιο της δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ, ΕΕΕΕΚ, Σχολές του ΟΑΕΔ, ΔΙΕΚ Ειδικής Αγωγής), η λειτουργία τους και τέλος οι στόχοι που θέτει το Εθνικό Σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αναφορικά με το πεδίο.

Διαβάστε το σχετικό αρχείο ΕΔΩ

Σύνταξη: EMPLOY EDU ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ | www.employ.edu.gr

Comments are closed.