Open Close

Συνοδευτική Επιστολή: Cover Letter & Motivation Letter

Συνοδευτική Επιστολή: Cover Letter & Motivation Letter

Η συνοδευτική επιστολή χρησιμοποιείται για να ενισχύσει τη δυναμική του βιογραφικού σημειώματος προκαλώντας το ενδιαφέρον του αναγνώστη για να μας καλέσει σε συνέντευξη. Μπορεί να απευθύνεται σε εργοδότη  (cover letter) ή να συμπεριλαμβάνεται στον φάκελο της υποψηφιότητάς μας για μεταπτυχιακές σπουδές (motivation letter).

Έχει συγκεκριμένη δομή 3-4 παραγράφων και δεν θα πρέπει να ξεπερνά την 1 σελίδα Α4.

Σε αντίθεση με το βιογραφικό σημείωμα, η συνοδευτική επιστολή υπογράφεται στο τέλος από τον συντάκτη της, ενώ ιδανικά θα πρέπει να απευθύνεται σε πρόσωπο και όχι να μην είναι μία αόριστη αναφορά π.χ. «σε κάθε ενδιαφερόμενο». Αν δεν γνωρίζουμε ακριβώς τον παραλήπτη της συνοδευτικής επιστολής (και δεν μπορούμε να βρούμε τα στοιχεία του), συμπληρώνουμε «Προς το … τμήμα».

Έχει τη βασική δομή της επιστολής δηλαδή ξεκινά με τα στοιχεία αποστολέα και παραλήπτη, τον τόπο και την ημερομηνία αποστολής. Στην πρώτη παράγραφο συστηνόμαστε χωρίς να επαναλαμβάνουμε όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν στο βιογραφικό μας, αλλά συνοπτικά, αναφέροντας τα στοιχεία εκείνα που θα τραβήξουν την προσοχή και είναι απαραίτητα να γνωρίζει κάποιος για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο της αξιολόγησης.

Καθώς υπάρχει περίπτωση να μην διαβάσει το ίδιο άτομο το βιογραφικό μας σημείωμα  και τη συνοδευτική μας επιστολή (συμβαίνει σε κάποιους εργοδότες που καθημερινά λαμβάνουν πολύ μεγάλο αριθμό βιογραφικών σημειωμάτων) θα πρέπει να φροντίσουμε να συμπεριλάβουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, αλλά πολύ συνοπτικά. Στη συνέχεια λέμε το λόγο για τον οποίο στέλνουμε την επιστολή και από πού πληροφορηθήκαμε για την θέση εργασίας ή αν δεν υπάρχει «ανοικτή» θέση,  για ποιο αντικείμενο και είδος απασχόλησης ενδιαφερόμαστε. Ανάλογα, διατυπώνουμε τη συγκεκριμένη φράση και στην περίπτωση της αίτησης για την αποδοχή μας σε ένα πρόγραμμα σπουδών.

Στις επόμενες 2 παραγράφους, που είναι το κύριο μέρος της συνοδευτικής επιστολής θα πρέπει να αναφέρουμε με σαφήνεια και ολοκληρωμένη τεκμηρίωση: 1) τι μπορούμε να προσφέρουμε ως εργαζόμενοι ή ως φοιτητές και γιατί να μας επιλέξουν και 2) τι μπορούν να μου προσφέρουν και γιατί επιλέγω να εργαστώ ή να σπουδάσω σε αυτούς. Το «μυστικό» στην διαμόρφωση αυτών των παραγράφων είναι να έχουμε προετοιμαστεί για την προώθηση της υποψηφιότητάς μας, για τον συγκεκριμένο σκοπό και να γνωρίζουμε την κουλτούρα, την αξία, τους στόχους, και το περιβάλλον που κάνει τον εργοδότη ή τον εκπαιδευτικό φορέα ελκυστικό σε εμάς, αναφορικά με τους άμεσους και μελλοντικούς στόχους της καριέρας μας.

Στο κλείσιμο της συνοδευτικής μας επιστολής ολοκληρώνουμε ζητώντας μία πρόσκληση σε συνάντηση/συνέντευξη, δηλώνοντας την διαθεσιμότητά μας ή τους περιορισμούς που ενδεχομένως έχουμε π.χ. αν εργαζόμαστε κάπου ή αν βρισκόμαστε σε άλλη χώρα. Ολοκληρώνουμε την επιστολή μας τυπικά «με τιμή», «με εκτίμηση», το ονοματεπώνυμό μας και την υπογραφή μας.

Comments are closed.