Open Close

IANOS | 2 εκδηλώσεις με εκπαιδευτικό ενδιαφέρον

IANOS | 2 εκδηλώσεις με εκπαιδευτικό ενδιαφέρον

Πρόκειται για δύο (2) εκδηλώσεις με εκπαιδευτικό ενδιαφέρον στον ΙΑΝΟ, που θα πραγματοποιηθούν το διάστημα από Δευτ. 21/10- Σάβ. 26/10.

1. Κύκλος συζητήσεων «Συναντήσεις Κορυφής» στο cafe του ΙΑΝΟΥ. Ο Γιώργος Καραμπελιάς στο πλαίσιο των φετινών συναντήσεων κορυφής στον ΙΑΝΟ, θα συνομιλήσει με τον Γιάννη Σμαραγδή. Θέμα της συζήτησης είναι «Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το 1821», με αφορμή τη νέα ταινία του σκηνοθέτη για τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στις 20:30 στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24.
Λίγα λόγια για τον Γιάννη Σμαραγδή
Ο πολυβραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής έχει μια σταδιοδρομία γεμάτη με πολλές εμπορικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες. Οι πιο σημαντικές μεγάλου μήκους ταινίες του είναι οι: «Καβάφης» (1996): Προβαλλόταν για 12 συναπτά έτη στον κινηματογράφο Accattone στο Παρίσι, Βραβείο Σκηνοθεσίας, επίσημη συμμετοχή σε 50 διεθνή φεστιβάλ. Ο «El Greco»(2007): Διεθνής συμπαραγωγή με ρεκόρ εισιτηρίων στην Ελλάδα (1.200.000 θεατές) (Διακρίθηκε ως Χρυσή Ταινία στο Φεστιβάλ του Τορόντο, Βραβείο Σκηνοθεσίας. «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι» (2012). «Καζαντζάκης» (2017): Ήρθε πρώτη σε προτίμηση του κοινού με 250.000 εισιτήρια στην Ελλάδα, απέσπασε στο 51ο Διεθνές Διαγωνιστικό Φεστιβάλ του Houston στην Αμερική τέσσερα βραβεία και δύο υποψηφιότητες. Στην Ελλάδα τιμήθηκε με το βραβείο «Καλύτερης ταινίας». Ο σκηνοθέτης βραβεύτηκε ως «Προσωπικότητα της Χρονιάς» 2019 από την «Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης». Επίσημη συμμετοχή σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Όλες οι προαναφερθείσες ταινίες είχαν εξίσου μεγάλη επιτυχία και απέσπασαν πολλά βραβεία, συμμετέχοντας σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Μετά την επιτυχία της ταινίας «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι», ο Γιάννης Σμαραγδής το 2013 ψηφίστηκε στο διαδίκτυο ως ο πιο δημοφιλής Έλληνας καλλιτέχνης. Για την Ελληνική τηλεόραση δημιούργησε σειρές με επιτυχία. Η κινηματογραφημένη του σειρά «Σιγά η Πατρίδα Κοιμάται…» (1989). Η ταινία του «Καλή σου νύχτα, κυρ-Αλέξανδρε» (1981) για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Ως καθηγητής δίδαξε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σκηνοθέτησε, επίσης, την Όπερα των Σκιών για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το 2014 διετέλεσε Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αλλά μετά από 10μηνη θητεία παραιτήθηκε. Τιμήθηκε με πολλά Κρατικά και Διεθνή Βραβεία για τις ταινίες του. Το 2008 τιμήθηκε στους Δελφούς με το Βραβείο Σοφίης από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ταινία του El Greco, και στη Ρώμη τιμήθηκε από το Βατικανό με το Βραβείο «GIUSEPPE SCIACCA 2008» ως Καλύτερος Σκηνοθέτης διεθνώς και έκτοτε είναι μέλος της διεθνούς επιτροπής των βραβείων του θεσμού. Το 2015 δώρισε 14 αναδημιουργημένα έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης.
Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση: https://www.ianos.gr/magazine/sinantiseis-korifis-giannis-smaragdis-ekd.html

2. Κύκλος συζητήσεων «Περί Ωραίου» στο cafe του ΙΑΝΟΥ. Ο επιμελητής της Αλυσίδας Πολιτισμού IANOS, Κώστας Καζαμιάκης συνομιλεί με τον Θανάση Δρίτσα καρδιολόγο-αν. διευθ. στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο-συνθέτη-συγγραφέα, για τη μουσική και την Αρχαία Ελλάδα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στις 18:00 στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24.
Θέμα:
- Η αξία της μουσικής ως γνωσιακού, μαθησιακού και θεραπευτικού εργαλείου.
- Η Αρχαία Ελληνική Μουσική και τα ευρήματα της σύγχρονης βιολογικής επιστήμης.
- Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες  είχαν τοποθετήσει την μουσική στον κορμό της παιδείας;
- Η αρχαία ελληνική μουσική πέραν της μουσικής.
Θα μιλήσουν επίσης οι: Κωνσταντίνος Καλλιάς (καθ. Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου-πτυχιούχος Θεολογίας. Θα σχολιάσει το ρόλο των μουσικών σχολείων πέραν των ορίων της στενά εννοούμενης επαγγελματικής μουσικής εκπαίδευσης), Νίκος Ξανθούλης (συνθέτης-καθ. Σύνθεσης και σολίστ αρχαίας ελληνικής λύρας-επιστημονικός συνεργάτης Ακαδημίας Αθηνών και Καλλιτεχνικός Σύμβουλος Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το θέμα του θα είναι: Η ολιστική κοσμοθεωρία της αρχαίας ελληνικής μουσικής)
Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση: https://www.ianos.gr/events/peri-wraiou-kostas-kazamiakis-thanasis-dritsas-ekd.html

Comments are closed.