Open Close

Επίσκεψη παιδιών προσφύγων στο μουσείο φωτογραφίας

Δύο ώρες ξεγνοιασιάς και χαράς είχαν την ευκαιρία να περάσουν 42 παιδιά προσφύγων από το κέντρο φιλοξενίας ALEXYL του Δερβενίου, τα οποία συμμετείχαν στα «Μαγικά Photo-Χριστούγεννα», τη χριστουγεννιάτικη γιορτή που διοργάνωσε την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Στο χώρο του καφέ του Μουσείου, που για τις ανάγκες της ημέρας μετατράπηκε σε εργαστήριο χειροτεχνίας, τα παιδιά, υπό την καθοδήγηση έμπειρου προσωπικού, κατασκεύασαν τα δικά τους στολίδια, ενώ έφτιαξαν και γεύτηκαν «μπισκοτόσπιτα» και άλλες χριστουγεννιάτικες λιχουδιές.

Οι μικροί επισκέπτες παρακολούθησαν παράσταση θεάτρου δρόμου από την ομάδα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και απόλαυσαν μελωδίες από το κουαρτέτο σαξοφώνων του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης «Salonique». Ωστόσο, αυτό που τους ενθουσίασε περισσότερο ήταν η παρουσίαση του εικονογραφημένου παραμυθιού «Το ταξίδι της Χαλιμά», το οποίο δημιούργησε και αφηγήθηκε η θεατρική ομάδα Mermiξ, με τη βοήθεια μεταφραστή. Πρόκειται για ένα πολύγλωσσο παραμύθι για παιδιά πρόσφυγες και τα παιδιά όλου του κόσμου βασισμένο σε παραδοσιακές ιστορίες της Συρίας, που αφηγείται το μακρύ ταξίδι της Χαλιμά, η οποία περνά από πολλές χώρες, προκειμένου να φτάσει στη Χώρα της Βροχής και να φέρει σύννεφα στην πατρίδα της, τη Χώρα του Ήλιου, που υποφέρει από μεγάλη ξηρασία.

Η μεταφορά των επισκεπτών έγινε με τη βοήθεια της ΜΚΟ «Άρσις», ενώ τα παιδιά συνόδευσαν η Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ), Νένα Στάμου, καθώς και δέκα γονείς.

mfth2 (2) mfth2 (1)

Comments are closed.