Open Close

Φιλόλογοι, ιστορικοί και αρχαιολόγοι μπορούν να γίνουν αξιολογητές ελληνικής γλώσσας

Ο αριθμός των Αξιολογητών και των Αναπληρωτών Αξιολογητών ορίζεται με κριτήριο την άρτια κάλυψη των αναγκών της εξεταστικής διαδικασίας. Οι Αξιολογητές είναι πτυχιούχοι ελληνικής φιλολογίας ή ιστορικοί ή αρχαιολόγοι. Τα επί πλέον τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για τους αξιολογητές, ορίζονται από τις εκάστοτε προσκλήσεις ενδιαφέροντος. Τα παραπάνω αναφέρονται μεταξύ των άλλων σε απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και αφορά τη διαδικασία Πιστοποίησης της γνώσης της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού υπηκόων τρίτων χωρών, προκειμένου να αποκτήσουν το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος.

Με Πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση ορισμού τους ως Αξιολογητές. Η επιλογή των Αξιολογητών γίνεται από τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, που τους διαθέτει στην Οργανωτική Επιτροπή. Η Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, σε συνεργασία με την Επιστημονική Επιτροπή, μπορεί να οργανώνει, εφόσον είναι εφικτό, εκπαιδευτικό σεμινάριο σχετικά με τα χαρακτηριστικά και την εφαρμογή της διαδικασίας Πιστοποίησης της ελληνομάθειας, για τον ρόλο, τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις των Αξιολογητών και για κάθε άλλο ζήτημα που θα κριθεί απαραίτητο να γνωρίζουν οι Αξιολογητές για την άσκηση των καθηκόντων τους και συνεπώς για την ομαλή και απρόσκοπτη διενέργεια των εξετάσεων.

Οι Αξιολογητές λαμβάνουν πάγια αμοιβή εβδομήντα (70) ευρώ και πλέον αμοιβή για τα εξεταστικά τετράδια που διορθώνουν: ένα (1) ευρώ ανά εξεταστικό τετράδιο που αφορά στην ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό και δύο (2) ευρώ ανά εξεταστικό τετράδιο που αφορά στην ελληνική γλώσσα. Οι Αναπληρωτές Αξιολογητές λαμβάνουν πάγια αμοιβή σαράντα (40) ευρώ.

Εφόσον κληθούν να εκτελέσουν καθήκοντα Αξιολογητή, λαμβάνουν την αμοιβή του τακτικού αξιολογητή. Η συνολική μηνιαία αμοιβή για τους αξιολογητές και τους αναπληρωτές αξιολογητές δεν πρέπει να υπερβαίνει τα τριακόσια ευρώ ( 300,00 €), σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 21 του Ν. 4024/2011.

Σημειώνουμε ότι κατά τη διενέργεια των εξετάσεων σε κάθε εξεταστικό τμήμα (αίθουσα εξέτασης) παρευρίσκονται δύο (2) Αξιολογητές με τα εξής καθήκοντα:

α) Την επιτήρηση στις αίθουσες διεξαγωγής των εξετάσεων,

β) τη διεξαγωγή του προφορικού μέρους των εξετάσεων και τη βαθμολόγησή του,

γ) τη διόρθωση των τετραδίων και τη βαθμολόγησή τους.

Οι Αξιολογητές θα βαθμολογούν τετράδια και θα εξετάζουν προφορικά υποψηφίους, οι οποίοι εξετάστηκαν γραπτά σε διαφορετικές αίθουσες σε σχέση με εκείνες τις οποίες επιτήρησαν.

Περισσότερα στοιχεία για τη διαδικασία πιστοποίησης μπορούν να αντλήσουν οι ενδιαφερόμενοι από το ΦΕΚ 728Β/2015

Καλόγηρος Βασίλειος – news.gr

Comments are closed.