Open Close

«ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ»

«ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ»

Υπάρχει «αρσενικός» και «θηλυκός» εγκέφαλος; Ένας εγκέφαλος αποκομμένος από το σώμα είναι ο ίδιος εγκέφαλος; Γιατί οι οδηγοί ταξί του Λονδίνου έχουν μεγαλύτερο ιππόκαμπο (περιοχή του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στους μηχανισμούς της μνήμης); Γιατί ο άνθρωπος είναι δρομέας μεγάλων αποστάσεων (μαραθωνοδρόμος) σε αντίθεση με άλλα ζώα που είναι πολύ ταχύτερα αλλά δεν έχουν την ίδια αντοχή; Πως είναι δυνατόν να βλέπουμε ένα κερί κάτω υπό κατάλληλες καιρικές συνθήκες από απόσταση 32 χιλιομέτρων;
Ερωτήματα σαν τα παραπάνω βρίσκουν απαντήσεις στο σύγγραμμα του Καθηγητή του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Θανάση Ντινόπουλου, με τίτλο: «Ας μιλήσουμε για τον εγκέφαλο. Από τους νευρώνες στη συμπεριφορά», που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 19.00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.
Το βιβλίο αποτελεί μια καλή εισαγωγή τόσο για νέους επιστήμονες και φοιτητές επιστημών υγείας και ζωής, όσο και για όλους εκείνους που θα ήθελαν να γνωρίζουν τα βασικά για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, για τη δομή και λειτουργία του εγκεφάλου, την πολυπλοκότερη δομή της φύσης.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ και Πρόεδρος της «Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας», Καθηγητής Νικόλαος Γρηγοριάδης, η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Φυσιολογίας του ΑΠΘ και Αντιπρόεδρος της «Ελληνικής Εταιρείας Φυσιολογίας», Καθηγήτρια Μαρία Αλμπάνη, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Θεωρητικών και Εφαρμοσμένων Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητής Λάζαρος Τριάρχου και η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Γνωστικής Νευροεπιστήμης του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Μαίρη Κοσμίδου.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Καθηγητής Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης.

Σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα
Ο Θανάσης Ντινόπουλος είναι Καθηγητής Ανατομικής, Ιστολογίας και Εμβρυολογίας του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ. Διετέλεσε, για δύο θητείες, Πρόεδρος του Τμήματος Κτηνιατρικής, της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες, μέλος της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ, Αν. Πρόεδρος του Τμήματος Κτηνιατρικής και επί μια δωδεκαετία Διευθυντής του Εργαστηρίου Ανατομικής και Ιστολογίας.
Πέρα από ανατομική και ιστολογία, με έμφαση στο νευρικό σύστημα, διδάσκει τα μαθήματα επιλογής «Εγκέφαλος» και «Τέχνη και Σφάλματα της εξέλιξης και δαρβινικές πλάνες», καθώς και θέματα της ειδικότητάς του σε τμηματικά και διατμηματικά μεταπτυχιακά προγράμματα του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ. Είναι συγγραφέας 46 επιστημονικών άρθρων, τα περισσότερα δημοσιευμένα σε έγκυρα διεθνή νευροεπιστημονικά περιοδικά, και 75 ανακοινώσεων και ομιλιών σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Στο έργο του υπάρχουν περίπου 1.300 θετικές ετεροαναφορές. Είναι, επίσης, συγγραφέας 11 βιβλίων, τριών κεφαλαίων σε συλλογικούς τόμους και μεταφραστής τεσσάρων βιβλίων.

Comments are closed.