Open Close

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ CHEVENING

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και η Βρετανική Κυβέρνηση προσφέρουν μία Υποτροφία Chevening για το ακαδημαϊκό έτος 2020/2021.
2η χρονιά για το Πρόγραμμα Υποτροφιών Chevening στην Ελλάδα – η διαδικασία αιτήσεων για τη νέα υποτροφία άνοιξε σήμερα και θα διαρκέσει ως την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019 μέσω της ιστοσελίδας: www.chevening.org/apply.
Η Βρετανική Κυβέρνηση συνεχίζει τη συνεργασία της με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στο πλαίσιο του Προγράμματος Υποτροφιών Chevening. Πέρυσι, το Πρόγραμμα Υποτροφιών Chevening έδωσε τη δυνατότητα σε έναν Έλληνα φοιτητή να διεκδικήσει μία Υποτροφία Chevening για ένα πλήρως χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στον ευρύτερο τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής, σε ένα πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, το ακαδημαϊκό έτος 2019/2020. Η διαδικασία επιλογής του Έλληνα υποτρόφου έχει ολοκληρωθεί και η ανακοίνωση του ονόματός του αναμένεται στα τέλη του μήνα.
Φέτος, η Βρετανική Κυβέρνηση και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση προσφέρουν και πάλι μία Υποτροφία Chevening σε έναν Έλληνα φοιτητή ή φοιτήτρια, για το ακαδημαϊκό έτος 2020/2021. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών σε ένα διευρυμένο φάσμα τομέων: Διεθνή Ανάπτυξη (Διοίκηση Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων και Κοινωνική Πολιτική), Δημόσια Διοίκηση,  Κοινωνική Διοίκηση, Νομικές Επιστήμες (ιδανικά με εξειδίκευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα), Ιατρικές Επιστήμες, Μηχανολογία και Τεχνολογία, Βιολογία και Μηχανική Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Πέραν του προγράμματος σπουδών, ο επιλεγμένος υποψήφιος θα έχει επίσης τη δυνατότητα να βιώσει πληθώρα μοναδικών ακαδημαϊκών, επαγγελματικών και πολιτιστικών εμπειριών.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται από τη Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2019, έως και την Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2019, μέσω της ιστοσελίδας: www.chevening.org/apply
Οι Υποτροφίες Chevening απονέμονται σε ανθρώπους που υποδεικνύουν ένα ηγετικό προφίλ και έχουν ένα δυνατό ακαδημαϊκό υπόβαθρο. Από την έναρξη του προγράμματος το 1983, 50.000 εξέχοντες επαγγελματίες από περισσότερες από 160 χώρες και επικράτειες είχαν την ευκαιρία να εξελιχθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέσω του Chevening. Το Πρόγραμμα Chevening μετρά πλέον 36 χρόνια, με Αποφοίτους Chevening να συμβάλουν θετικά στη χώρα τους ή στους επαγγελματικούς τους κλάδους από την έναρξη του προγράμματος μέχρι σήμερα.
Η Βρετανίδα Πρέσβης στην Αθήνα, Κέιτ Σμιθ, ανέφερε σχετικά:
«Το Chevening πλέον καθιερώνεται εκ νέου ως ένας θεσμός στην Ελλάδα – γεγονός που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στόχο έχει να στηρίξει τους πιο λαμπρούς και αξιόλογους Έλληνες φοιτητές. Αξιοποιώντας την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές σε ένα εκλεκτό ακαδημαϊκό περιβάλλον, οι Υπότροφοι Chevening αποκτούν τις βάσεις πάνω στις οποίες θα χτίσουν το μέλλον τους πίσω στην Ελλάδα. Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μας προς το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση για την εμπιστοσύνη που δείχνει σε αυτή τη συνεργασία για άλλη μια χρονιά. Κοινός μας στόχος η επιλογή του πιο ξεχωριστού νέου ή νέας, που θα κερδίσει τις εντυπώσεις όχι μόνο με τις επιδόσεις του, αλλά και με το όραμά του να αποκομίσει γνώσεις και εμπειρίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, που θα μεταφέρει στη συνέχεια πίσω στην Ελλάδα με την επιστροφή του.»
Η κ. Εύα Λιανού, Γενική Διευθύντρια  του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, δήλωσε:
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η συνεργασία μας με τη Βρετανική Πρεσβεία, στο πλαίσιο του Προγράμματος Υποτροφιών Chevening, συνεχίζεται και για το ακαδημαϊκό έτος 2020/2021, παρέχοντας τη δυνατότητα σε έναν Έλληνα φοιτητή ή φοιτήτρια να πραγματοποιήσει πλήρως χρηματοδοτούμενες μεταπτυχιακές σπουδές σε Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εν λόγω συνεργασία εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση για την υποστήριξη στοχευμένων δράσεων σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, με στόχο την ενίσχυση της πρόσβασης των νέων στην Εκπαίδευση.»
Οι Υποτροφίες Chevening χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και συνεργαζόμενους φορείς.
Ο κ. Μπεν Κόουτς, Επικεφαλής Υποτροφιών στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, εξήγησε ότι η πρόσκληση εξαιρετικών επαγγελματιών που διαθέτουν ένα ηγετικό προφίλ στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σημαντική για να υπερβούμε πιθανούς φραγμούς, να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε και να συνδεθούμε με τους ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε τον πλανήτη μας.
«Οι υποτροφίες Chevening αντιπροσωπεύουν ο,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η Βρετανία.  Υποδεχόμαστε ξεχωριστούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο για να σπουδάσουν, να προχωρήσουν και να διακριθούν σε μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμους. Η υποτροφία Chevening μπορεί να γίνει μια εμπειρία καθοριστική όχι μόνο για τους υπότροφους αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες και τις χώρες όπου θα επιστρέψουν και θα αξιοποιήσουν την εμπειρία τους στη Βρετανία για να προσφέρουν στον τομέα που επέλεξαν.
Τα πανεπιστήμιά μας καλλιεργούν και ενθαρρύνουν τη ανάπτυξη και την ανταλλαγή γνώσης και ιδεών αλλά και την συνεισφορά στη γνώση και την οικοδόμηση σχέσεων.  Οι υπότροφοι Chevening μπαίνουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον και μετά το πέρας των σπουδών τους, επιστρέφουν στις χώρες τους πιο ώριμοι ακαδημαϊκά, επαγγελματικά και προσωπικά.
Από την αρχή του προγράμματος το 1983, πολλοί από τους υποτρόφους μας κατέκτησαν ηγετικές θέσεις σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς.  Το να είναι αποτελεί κάποιος μέλος τους δικτύου των αποφοίτων Chevening ενσταλάζει ένα αίσθημα υπερηφάνειας και καθήκοντος.  Έχω προσωπικά διαπιστώσει και έχω θαυμάσει το πάθος και αφοσίωση των υπότροφων και των αποφοίτων Chevening που συναντώ.”
Με τις αναρίθμητες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας σήμερα, ο ρόλος της κοινότητα του Chevening είναι πιο σημαντικός από ποτέ: χτίζει γέφυρες και συνεργασίες πέρα από σύνορα για επιλυθούν μεγάλα ζητήματα.»
Η Υπεύθυνη Προγράμματος Υποτροφιών Chevening, Louise Thomson, σημείωσε:
«Οι υποτροφίες Chevening δίνουν τη δυνατότητα στους υπότροφους να διαμορφώσουν οι ίδιοι την εμπειρία τους.  Μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 12.000 μεταπτυχιακά προγράμματα σε 150 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.  Τα βρετανικά πανεπιστήμια βρίσκονται σταθερά στις υψηλότερες θέσεις των διεθνών αξιολογήσεων, άρα οι υπότροφοι θα έχουν μια απαιτητική αλλά πλούσια εμπειρία.
Παράλληλα με τις σπουδές διοργανώνουμε ένα μοναδικό πρόγραμμα ακαδημαϊκών, πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων και δράσεων ώστε οι υπότροφοί μας να γνωρίσουν από κοντά την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της Βρετανίας, να συζητήσουν θέματα διεθνούς πολιτικής και να ανταλλάξουν απόψεις με πρωτοπόρους της σκέψης.
Πρόσφατα, οι υπότροφοί μας επισκέφτηκαν την Πρωθυπουργική Κατοικία στην Downing Street, έκαναν πεζοπορία στο όρος Snowdon στην Ουαλία, πήραν μέρος με τα έργα τους σε γκαλερί του Λονδίνου, έκαναν πρακτική άσκηση στο BBC, εργάστηκαν εθελοντικά με ανθρώπους τρίτης ηλικίας, πήραν μέρος σε συζητήσεις θεμάτων επικαιρότητας στο Cambridge Union και βρέθηκαν στα αποδυτήρια της Λίβερπουλ στο θρυλικό γήπεδο του Anfield ενώ κάποιοι άλλοι επισκέφτηκαν σημεία στα οποία έγιναν γυρίσματα για το Game of Thrones.   Κι όλα αυτά ενώ έκαναν το μεταπτυχιακό τους.
Οι υποτροφίες του Chevening δεν δημιουργούν ευκαιρίες μόνο, ανοίγουν ορίζοντες.  Οι υπότροφοί μας μαθαίνουν τόσα πολλά από την επαφή τους και μόνο με ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο, από τα ταξίδια τους σε πολλά μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου στον ελεύθερο χρόνο τους και από τη συμμετοχή τους στη ζωή της τοπικής κοινωνίας.  Και την πιο πλούσια εμπειρία την αποκτούν όσοι επενδύουν και αξιοποιούν το χρόνο και τις δυνατότητες.
Με τόσα πολλά να μάθει και να κάνει κανείς, οι δώδεκα μήνες περνούν γρηγορότερα από όσο φανταζόμαστε.  Όμως το διάστημα που βρεθεί κανείς στη Βρετανία είναι μόνο η αρχή σε ένα ταξίδι ζωής ως μέλος μιας διεθνούς κοινότητας ανθρώπων που μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα.  Η ελπίδα μας είναι ότι φεύγοντας από τη Βρετανία οι υπότροφοί μας θα έχουν την έμπνευση, το κίνητρο και τα μέσα που χρειάζονται ώστε να κάνουν τις ιδέες τους πράξη.»
Περισσότερες πληροφορίες
Για να μάθετε περισσότερα για τη δυνατότητα αίτησης και για να υποβάλετε την αίτησή σας, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.chevening.org/apply
Για να αναζητήσετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα κριτήρια αξιολόγησης των υποψηφίων και την υποτροφία, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.chevening.org/apply/guidance
Γραφείο Επικοινωνίας & ΜΜΕ της Βρετανικής Πρεσβείας: Αλεξία Παρσάη – 210 7272 620 – alexia.parsaye@fco.gov.uk

Comments are closed.