Open Close

Ο Υπουργός Παιδείας για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις

Την πρόθεσή του για ριζικές αλλαγές στο Λύκειο και στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση επιβεβαίωσε ο υπουργός Παιδείας κ Κ Γαβρόγλου. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ο υπουργός μίλησε σχεδόν απαξιωτικά γι το υπάρχον σύστημα. Μεταξύ άλλων ισχυρίσθηκε ότι το λύκειο έχει μαραθεί, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι Πανελλαδικές μπορεί να είναι αδιάβλητες ωστόσο είναι αναξιόπιστες.

Προαναγγέλλοντας τις επικείμενες αλλαγές στο Λύκειο, οι οποίες θα ακολουθούν το πρότυπο του Baccalaureate έκανε λόγο για τριετές πρόγραμμα προσθέτοντας ότι μέχρι τέλος Μαΐου θα μπορούν να υπάρχουν συνεννοήσεις ώστε τα παιδιά πού θα πάνε πρώτη λυκείου να ξέρουν το σχέδιο. Εστιάζοντας στα κυριότερα προβλήματα πού υπάρχουν είπε πώς ουσιαστικά ή Β και ή Γ Λυκείου είναι ακυρωμένη. Δεν μπορεί ένα παιδί στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου να μαθαίνει από τόσες γνωσιακές περιοχές και με τόση λίγη ώρα για το καθένα. Άρα πρώτος στόχος είναι μια δραστική μείωση των μαθημάτων. Και περισσότερος χρόνος για το κάθε μάθημα για να μπορούμε να εμβαθύνουμε επεσήμανε.

Σε ό,τι άφορα στις Πανελλαδικές εξετάσεις ό κ Γαβρόγλου τις θεωρεί αδιάβλητες άλλά όχι άξιόπιστες ενώ θεωρεί ότι ο ιδανικός τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι ο βαθμός του απολυτηρίου. «Το 25 τών φοιτητών μας μόνο πάει στις 5 πρώτες επιλογές που έχει επιλέξει. Δέν είναι καλά πράγματα αυτά δεν δείχνουν αξιοπιστία της εξέτασης» είπε χαρακτηριστικά. Πάντως ο υπουργός επανέλαβε την ανάγκη συγκλίσεως και συναινέσεως με τους πολιτικούς και τους κοινωνικούς φορείς ενώ ανέφερε ότι μέσα στον Μάρτιο θα αρχίσει να συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η σχετική πρότασις του Υπουργείου η όποια θα εχει λάβει υπ όψιν της τίς προτάσεις των φορέων που έχουν ήδη περάσει άπό την Επιτροπή. Έν τώ μεταξύ το Υπουργείο Παιδείας άνεκοίνωσε τις θέσεις εισακτέων στις Ανώτατες Σχολές που θα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι στις προσέχεις πανελλήνιες εξετάσεις με τις σχολές υψηλής ζητήσεως να καταγράφουν μεγάλη μείωση στόν αριθμό τών εισακτέων.

Ειδικότερα το άθροισμα από 69.985 γίνεται 69.450 δηλαδή υπάρχει μείωσις κατά 535 θέσεις. Στις Ιατρικές Σχολές Όδοντιατρικές και Φαρμακευτικές σχολές η μείωση αγγίζει τι 20 σε μία προσπάθεια εξοικονομήσεως κονδυλίων στις συγκεκριμένες σχολές για να άντιμετωπισθει η μείωση της χρηματοδοτήσεως των ΑΕΙ Μειωμένες είναι οι θέσεις και στα δημοφιλή τμήματα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στα τμήματα Πληροφορικής στα τμήματα Αρχιτεκτονικής στα τμήματα Φυσικής και στα τμήματα Χημείας. Στον αντίποδα καταγράφεται αύξησις θέσεων στα πέντε τμήματα Θεολογίας στο τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας του ΤΕΙ Πειραιά και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες Ή εν λόγω αύξησις γίνεται χωρίς κανένα αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας μόνο για να εξισορροπείται ο αριθμός των εισακτέων σε σχέση με πέρυσι.

Πηγή:ΕΤΣΙΑ

Comments are closed.