Open Close

Ανοιχτό Πανεπιστήμιο: Τι απαντάει για την κατάργηση της κλήρωσης των υποψηφίων – Για ποια προγράμματα ξεκίνησαν οι αιτήσεις

Στις δηλώσεις που έγιναν από την Αναπληρώτρια Υπουργό κ. Σία Αναγνωστοπούλου στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, αναφέρθηκε το ζήτημα της κατάργησης της διαδικασίας της κλήρωσης των υποψηφίων φοιτητών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, αποσαφηνίζει τα παρακάτω:
«Στο κυοφορούμενο νομοσχέδιο και συγκεκριμένα στις διατάξεις που αφορούν στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ύστερα από πρότασή μας η οποία και έγινε αποδεκτή, εμπεριέχεται ρύθμιση με την οποία δίνεται η δυνατότητα στη Διοίκηση του Ιδρύματος να καταργήσει την κλήρωση. Είναι

προφανές ότι η Διοίκηση δεν πρόκειται να προβεί σε καμία ενέργεια, εάν προηγουμένως δεν διασφαλίσει την επάρκεια σε διοικητικό και ακαδημαϊκό προσωπικό, αλλά και τα συναφή τεχνικά ζητήματα που ανακύπτουν σε τέτοια περίπτωση.

Επισημαίνουμε ότι «Ανοικτό» Πανεπιστήμιο σημαίνει πρωτίστως την ανοικτή, συνεπώς και απρόσκοπτη, πρόσβαση εκείνων που επιθυμούν να σπουδάσουν στα Προγράμματα Σπουδών του ΕΑΠ. Η διαδικασία της κλήρωσης των φοιτητών αποτελεί ελληνική εφεύρεση και συνεπώς ιδιοτυπία σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα στον ακαδημαϊκό χώρο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Καταλήγει επιπλέον στο να μπορούν να σπουδάζουν … οι τυχεροί, γεγονός πρωτόγνωρο!
Περιττό να υπογραμμιστεί ότι η σχετική πρόθεση της κατάργησης της κλήρωσης περιλαμβάνει αποκλειστικά σε αυτή τη φάση τα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, και τούτο διότι στα Προπτυχιακά δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα, παρά μόνο η κατοχή απολυτηρίου Μέσης Εκπαίδευσης. Άρα όλη η αμφισβήτηση που εγείρεται εναντίον αυτής της πρωτοβουλίας περί κινδύνου υποβάθμισης του επιπέδου των σπουδών, αποτελεί το λιγότερο παρανόηση και άγνοια των κανόνων που ορίζονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο εισαγωγής φοιτητών στο Ίδρυμα.
Τέλος είναι ευνόητο, ότι η Διοίκηση ευχαριστεί την ηγεσία του Υπουργείου που εκχώρησε τη δυνατότητα κατάργησης της κλήρωσης, αυτού του προδήλως άδικου συστήματος επιλογής των εισακτέων φοιτητών μας, στο Ίδρυμα. Από την πλευρά της η Διοίκηση δεσμεύεται να μελετήσει εξαντλητικά, να συνομιλήσει με τις θεσμικές ακαδημαϊκές μονάδες του Ιδρύματος, να σχεδιάσει με σαφήνεια, και τότε μόνο θα προχωρήσει στη νέα εποχή της Ανοικτής Πρόσβασης. Που συνεπάγεται ευλόγως, ότι οποιαδήποτε σχετική απόφαση δεν προβλέπεται να εφαρμοστεί πριν από την ακαδημαϊκή περίοδο 2017-2018».
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
-Υποβολή αίτησης ενδιαφέροντος για τα Προγράμματα Σπουδών του Ε.Α.Π. 2016-2017
-Υποβολή αιτήσεων υποψήφιων μεταπτυχιακών φοιτητών – Μελών Εκπαιδευτικού Προσωπικού των Τ.Ε.Ι. για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017
-Υποβολή αιτήσεων υποψήφιων φοιτητών-ατόμων με ειδικές ανάγκες για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017
Περισσότερα ΕΔΩ
Πηγή:dictyo.gr

Comments are closed.